Суспільство

Два надсучасні медичні кабінети створили в селищі на Чернігівщині

Добре, що попри війну в громадах Чернігівщини відбуваються позитивні зміни. Зокрема в сфері охорони здоров’я. Наприклад, у Сосницькій громаді обладнали два нові медичні кабінети, задля надання людям більш якісних медичних послуг.

Проєкт реалізували своєчасно, бо нагальна потреба є. Тож відтепер у Сосниці кабінет щеплень і діагностичний – дуже сучасні та з усім потрібним обладнанням.

«Сосниця була в пасивній окупації, тобто опинилася у ворожому тилу, через громаду проїжджали російські війська, а потім вже вона стала притулком для внутрішньо переміщених осіб. Нині у громаді живуть, як місцеві жителі, так і люди, які приїхали, рятуючись від небезпеки, зокрема з інших регіонів України. Тобто, кількість потенційних пацієнтів збільшилася. Це попри те, що частина місцевих чоловіків – в армії», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Володимир Бойко, директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації.

За його словами, є ще одна цікава особливість: поруч розташовується Понорницька громада, частина старостинських округів якої, входила до колишнього Сосницького району.

«Люди із тих сіл, за звичкою, їздять до Сосниці, зокрема по первинні медичні послуги. Тож кількість тих, хто потребує медичних послуг, у Сосниці більша, ніж наявні розрахункові показники. Тому ці кабінети були дуже потрібні», — сказав Володимир Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині пройшов благодійний концерт (Фото)

У лікуванні будь-якої хвороби найголовніше — це профілактика і своєчасне виявлення перших симптомів. Якраз для цього діагностичний кабінет і стане в нагоді. І друге надважливе питання – попередження епідемій за допомогою щеплень.

«Кабінети, якими вони були до змін, дуже застріли, не відповідали вимогам. Тож потрібно було створити нові умови, відремонтувати приміщення, аби вони відповідали сучасним вимогам. Також було закуплене необхідне медичне обладнання. Це кардіограф, дерматоскоп, спирограф, аналізатор, дефібрилятор, а також ноутбуки, кольорові принтери, спеціальні  медичні меблі, які були придбані і замовлені для кабінету щеплень, бойлер, холодильник та інше обладнання. Тож тепер у Сосниці є два сучасні кабінети, де можна надавати якісні послуги саме на первинному рівні медичної допомоги», — розповів Бойко.

Звісно, без активної позиції громади та підтримки з боку Європейського Союзу проєкт реалізувати не вдалося б.

Про позитивні зміни Володимир Бойко відзняв документальний відеофільм «Сосниця: нові медичні кабінети». У ньому він розповідає про нові можливості первинної ланки медицини і про саму громаду, зокрема про всесвітньовідомого кінорежисера Олександра Довженка, який створив неповторний образ зачарованої Десни.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button