Суспільство

Екологи дослідили стан довкілля Чернігівщини у липні

У липні профільними лабораторіями було відібрано та проаналізовано 639 проб атмосферного повітря на вміст завислих речовин: діоксиду сірки, діоксиду азоту та важких металів. Зазначимо, що у порівнянні з попереднім місяцем дещо підвищився вміст діоксиду азоту, але загальний стан атмосферного повітря у місті був задовільний.

Крім того, у містах Бахмач, Корюківка, Ніжин та Прилуки проведені дослідження на вміст забруднюючих речовин атмосферного повітря – показники у межах гранично допустимих концентрацій.

Радіаційний фон на Чернігівщині минулого місяця коливався в межах 9-15 мкР/год (при нормі 30 мкР/год) і в середньому становив 12 мкР/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковід, лептоспіроз, вірусні гепатити: інфекційна захворюваність на Чернігівщині зумовлює занепокоєння

Радіологічні дослідження на вміст радіонуклідів свідчать про відсутність перевищень значень допустимих рівнів. Було відібрано й перевірено 179 зразків сільськогосподарської і лісогосподарської продукції в Новгород-Сіверському та Чернігівському районах, переважно овочі, ягоди та молочні продукти.

Дослідження Чернігівського обласного центру з гідрометеорології показали в створі р. Десна, у межах міста  Чернігів, незначне перевищення ХСК (хімічне споживання кисню) 34 мгО2/дм3.. До речі, при нестачі кисню у воді відбуваються гнильні процеси – вода набуває неприємного запаху, що призводить до загибелі мешканців водойм.

Минулого місяця у більшості відібраних пробах з поверхневих водойм області, за даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, зафіксовано підвищений вміст сполук нітрогену амонійного.

За результатами гідрохімічних досліджень поверхневих вод, які здійснюють комунальні підприємства області в контрольованих створах річок Десна, Білоус, В’юниця, Удай та Іченька, встановлено, що більшість показників – в межах норми.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button