Суспільство

Екологи просять чернігівців не нести штучні квіти на могили

У поминальні дні більшість українців несуть на могили рідних та близьких букети з квітів і за останні роки ця традиція часто супроводжується використанням пластмасових квітів, що має серйозний негативний вплив на навколишнє природне середовище. З метою збереження довкілля та відновлення природного біорізноманіття існують безпечніші альтернативи використання пластмасових квітів під час поминальних заходів.

Пластмасові квіти широко використовуються як елементи в оздобленні могил та пам’ятників і на перший погляд може здаватися, що вони  не несуть ніякої загрози, але насправді ж вони стають причиною серйозного забруднення навколишнього природного середовища. Виробництво пластмасових квітів потребує великих затрат енергії та ресурсів, а також призводить до викиду шкідливих речовин у повітря та воду. Спалювати квіти також не рекомендується, оскільки до складу штучного матеріалу можуть входити шкідливі барвники та токсичні речовини, які будуть забруднювати ґрунт. Крім того, пластмасові квіти не розкладаються в природі та можуть залишатися в довкіллі протягом десятиліть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканку столиці засуджено за видурювання грошей з чернігівців

Чим можна замінити пластикові букети на могилах?

  • Насамперед, можна принести живі квіти. Звичайно, вони швидко зів’януть, але після поминальних днів їх можна прибрати.
  •  Варіантом альтернативи пластиковим квітам можуть бути вироби з кераміки, які не тільки довговічні, але й естетично прикрасять могилу, відповідаючи екологічним принципам  .
  • Також чудовою альтернативою є вінки з хвої.
  • Живі квіти чи кущі можна висадити у ґрунт.
  • Замість живих чи пластикових букетів можете принести букети з сухоцвітів.
  • Крім того, альтернативою пластиковим квітам на кладовищі можуть бути букети, виготовлені з матеріалів, що розкладаються, або навіть мистецькі імітації квітів, виготовлені з екологічно чистих матеріалів.

Відмова від використання пластмасових квітів під час поминальних днів — це крок до покращення екологічної свідомості та соціальної відповідальності, що відіграє важливу роль у збереженні навколишнього природного середовища та стимулює нас шукати більш екологічні та сталі способи життя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Державна екологічна інспекція у Чернігівській області

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button