Суспільство

Екзотична робота: служба зайнятості пропонує опанувати нетрадиційну професію

Якщо ваша робота вам не до душі, є можливість не тягти на собі цю ношу і змінити професію.

Служба зайнятості пропонує безкоштовне навчання, перенавчання і підвищення кваліфікації за 147 спеціальностями, серед яких є творчі і навіть унікальні професії  –  коваль, квіткарка, візажист чи косметолог, в’язальник трикотажних виробів та полотна, виробник художніх виробів із лози тощо.

Навчання проходить у власній мережі навчальних закладів – центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Вони створені в 11 областях України: у Рівненській, Одеській, Харківській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Херсонській, Полтавській, Донецькій і Луганській.

13652633_1124682404271878_1910555537_n

«Це сучасні комплекси з потужною навчально-виробничою базою європейського рівня, – говорить директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка.

Там можна освоїти спеціальності деревообробної, металообробної та будівельної галузей, сфери побутового обслуговування населення і торгівлі, сільського господарства, автомобільного транспорту та інші робітничі професії, затребувані на ринку праці.

Цікавинкою цих навчальних закладів є те, що, крім традиційних професій, там здобувають і доволі рідкісні, такі як бляхар, бондар, виноградар, в’язальник трикотажних виробів та полотна, виробник художніх виробів із лози, рибовод, рихтувальник кузовів. Загалом центри профтехосвіти державної служби зайнятості пропонують на вибір 147 професій».

13664786_1124682334271885_842940748_n

Серед переваг навчання – гарантоване працевлаштування слухачів, які навчаються за направленням служби зайнятості, стислі терміни навчання, максимальне врахування вимог роботодавців, використання в навчальному процесі новітніх технологій і обладнання, можливість навчатися за індивідуальною формою, комфортні умови навчання та проживання для людей різного віку.

Слухачами центрів можуть бути як безробітні, зараховані на навчання за направленням служби зайнятості, так і особи, які здобувають професію за кошти підприємств, організацій, установ або за власні.

Безробітні навчаються за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Крім того, відповідно до чинного законодавства, в період професійного навчання вони отримують допомогу по безробіттю, забезпечуються гуртожитком, їм компенсують витрати на проїзд.

13664839_1124682354271883_1704075414_n

Торік у центрах профтехосвіти за направленням обласної служби зайнятості навчалися 1 490 наших земляків, цього року – майже 800.

 

Зазвичай мешканці області в центрах профтехосвіти навчаються на перукарів, манікюрників і кухарів, а ще на їх базі підвищують кваліфікацію підприємці-початківці, трактористи, водії, слюсарі, оператори та кочегари котелень, працівники цукрового виробництва.

Ринок праці області свого часу завдяки цим навчальним закладам отримав і фахівців таких рідкісних професій, як коваль ручного кування, квіткар, вишивальник.

Ще статті по темі

Back to top button