Суспільство

Екзотичні смаколики: на Чернігівщині створили равликову ферму

Одного дня киянка Наталія Сарнацька вирішила, що з неї вистачить роботи в офісі, вона хоче вирощувати для своєї сім’ї екологічну продукцію. Шукала, якою сезонною роботою можна зайнятись, і знайшла інформацію в інтернеті про равликову ферму. Пройшла семінар, відвідала таку ферму і почала створювати власну.

Так, у селі Отрохи Козелецького району з’явилася равликова ферма. Площа господарства – 2 гектари, є маточник для вирощування ікри та теплиця. На 0,5 га створене пасовище для равликів, де встановлено захисну сітку від сонця. Вдень під нею равлики ховаються, вночі ж вилазять у пошуках поживи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вирощують ягоду за унікальною для України технологією (Відео)

Основна перевага розведення равликів — простота в догляді за ними та вирощуванні. Равлик досить невибагливий у харчуванні і стійкий до хвороб. Оптимальна вологість повітря у приміщенні, де вирощуються равлики, повинна бути 85-90%, температура +20-23 Сº. Якщо температура опуститься нижче 7Сº, равлики можуть впасти у сплячку. Кожен молюск росте приблизно 5 місяців – саме стільки часу потрібно, аби равлик набрав необхідну вагу та розміри 3-4 см.

Впродовж літа й осені працівники ферми відбирають зрілих равликів. Таких молюсків зберігають у сітках у холодильнику. Вони перебувають у стані анабіозу – своєрідної сплячки. Потім їх продають чи розмножують навесні. З ікринок виводяться маленькі равлики, яких висаджують у «дитячий садочок» – так працівниці називають теплицю – або під щити на полі. Його площа – пів гектара. Виростити тут можна до 10 тонн равликів. Маленькими вони їдять зелений рапс, потім ще й спеціальний корм. Найважче у розведенні молюсків – дотримуватися технології: відчути мікроклімат – що їм подобається, що ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ягідний бізнес і неврожаї: як живе полуничний рай Чернігівщини

Як відомо, для багатьох гурманів м’ясо равлика — це делікатес з вишуканим тонким смаком та ніжною структурою. До того ж у ньому є необхідні для людського організму компоненти – високоякісний білок, амінокислоти, вітаміни. І якщо для українського споживача м’ясо равлика — це, швидше, екзотика, то попит на нього в Європі, насамперед, у Франції та Італії, а також у Китаї залишається стабільно високим.

Саме тому Наталія планує продавати своїх равликів до Європи, зокрема до Іспанії, Франції, Італії. Там ціна за кілограм становить приблизно три євро, якщо продавати оптом. Для ресторанів же ціна інша – значно вища.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button