Суспільство

Електричний бастіон для рогатих: на Чернігівщині повертаються до забутих систем випасу

У селі Забарівка на Корюківщині селяни освоюють нову як для сьогодення систему випасу – електропастух.

Перше таке пристосування купили цієї весни. Зараз їх уже три– стільки само, як і черед у населених пунктах цієї сільської ради.

«Люди так вирішили, адже поголів’я корів падає. Пасти дорого, та й часто, бо в череді залишилось 20–25 корів. Тож господарям треба пасти два рази на місяць. А так у пастух –загнали, та й годі. Люди поки що не жаліються, задоволені», – розповідає сільський староста Володимир Козел.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині пастухи ганяють корів за кордон з паспортами

Коштував один пастух близько п’яти тисяч. Живиться він від електроенергії акумулятора та генератора.

Виставляти електропастуха можливо в різні площі для випасу, загалом до 35 гектарів. У Забарівці використовують приблизно на 10 га для одного випасу. Практикують робити 2–3 загони всередині одного, щоб потім переганяти корів не переставляючи того пастуха. Кажуть, такий пастух безпечний, всіх влаштовує.

«Та чому б вони травмувалися. Там напруга дуже мала, він імпульсний, і напруга не весь час б’є. Корови буквально за 4–5 днів звикли. Дротів не рвуть. Підходять до них і відходять», – зазначає Володимир Козел.

За словами старости, перейти до такого випасу змусило життя. Просто селяни згадали, що ще років тридцять тому за радянських часів електропастухи були досить поширеними під час випасу худоби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button