Суспільство

Електропостачання в мікрорайоні Бобровиця: чому відновлення триває так довго?

Уже з 24 лютого – першого дня активних бойових дій на території нашої області, – мешканці околиці Чернігова, яку називають Бобровицею, відчули всі «принади» «руского міра». Постійні обстріли, палаючі будинки, відсутність елементарних побутових вигод – газу, води та електропостачання… На жаль, з останнім проблеми тривають і досі.

– Ситуація на Бобровиці залишається доволі складною, – констатує Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. – Підключення споживачів цього мікрорайону потребує великих коштів, бо пошкодження мереж тут доволі значні – масово зруйновані лінії 10 кВ та 0,4 кВ (знищені дроти, велика частина опор, лічильники, відгалуження від будинків). Щоправда, вихід із ситуації ми вже знайшли – спільно з Чернігівською обласною військовою адміністрацією та Управлінням капітального будівництва зараз пропрацьовуємо питання фінансування будівництва нових мереж у цьому мікрорайоні на кошти державної субвенції, що надійшла в область. Це 250 мільйонів гривень, частина яких передбачена і на фінансування робіт АТ «Чернігівобленерго». Ми вже розробили проєктну документацію, завершується розроблення кошторисної документації, в найближчому майбутньому будуть визначені підрядники, які виконуватимуть ці роботи. Однак сказати зараз точно, протягом якого періоду на Бобровиці з’явиться світло, я не можу. Сподіваюся, що це не довше ніж чотири тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 318 населених пунктів області залишилися без світла через буревій

Водночас оперативно-відновлювальні бригади Товариства продовжують щодня виїжджати на Бобровицю і проводити там ремонтні роботи.

– Власними силами без допомоги держави ми намагаємося відновити лінії 0,4 кВ, – пояснює Михайло Ільницький. – Із ними ситуація простіша. Лінії 10 кВ пошкоджені більше, тож відновити їх без сторонньої допомоги ми не можемо.

Іще одна проблема, яка щоразу далі відсуває відновлення надійного та якісного електропостачання на Чернігівщині, – заборгованість споживачів за розподіл електроенергії.

– За світло споживачі платять мало, а тому закуповувати матеріали для відновлення мереж ми просто не маємо можливості, використовуємо те, що є в наявності. Зазвичай це не зовсім нові матеріали, однак саме вони дали нам можливість відновити електропостачання для майже 99% наших споживачів, – пояснює Михайло Васильович. – Але повторюся, це лише тимчасові рішення!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: АТ «Чернігівобленерго»

Ще статті по темі

Back to top button