Суспільство

Якою буде зима: народні прикмети і прогнози синоптиків

Зима минулого року «побалувала» всіх своєю… відсутністю. Тепер бажання дізнатися, яким же буде наступний прихід холодів, зросло в рази.

Проте наразі прогнози не радують.

Погода взимку 2020/2021 очікується теплішою, ніж зазвичай. Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. Вона зазначила, що українців чекає тепла зима.

За словами Адаменко, ймовірність того, що зима буде дуже морозною, становить менше як 10%.

Адаменко нагадала, що, згідно зі звітами метеорологічної організації при ООН, погода до 2025 року буде найтеплішою за весь час спостережень.

Далі, за словами завідувачки відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, у другій половині осені можливий мокрий сніг, але температура повітря буде нетипово високою. Взимку будуть невеликі морози, але снігопадів можна не чекати.

«Цього року вісім місяців, за винятком квітня-травня, були аномально теплими. І очікується, що цей тренд залишиться. За оцінками метеорологів, 2020 рік може виявитися найтеплішим за весь період спостереження. Але водночас спостерігатиметься серйозний дефіцит вологи», – додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики дали прогноз погоди на середу

У Чернігові прогнози отримали від Юрія Сібірцева, військового синоптика у відставці. За його словами, на цьому етапі спиратися в прогнозі погоди на зиму можна лише за народними прикметами.

«Можна назвати, наприклад, такі прикмети, що підходять до ситуації цього року. «Якщо вересень теплий і сухий, то очікується пізній прихід зими» та  «Багато горобини восени – це до довгої та морозної зими». Тобто, ймовірно, зима може бути пізньою, але морозною та затяжною.

«Великий врожай грибів упродовж літа віщує тривалу зиму», – грибів цього року вдосталь, тому можна сподіватися на повноцінні три зимові місяці.

Проте, згідно з довгостроковими прогнозами наших синоптиків, зима, скоріш за все, буде теплою. Тож побачимо.

Більшість європейських сайтів оцінюють «свою» погоду на зиму в жовтні, саме тоді прогнози хоч і довгострокові, але більш точні.

Також одним із методів оцінки є моделювання ситуації за аналогічною погодою влітку в інші роки, буцімто такою ж, як тоді, може бути і зима. Проте такі прогнози рідко справджуються», – розповів Юрій Сибірцев.

Що стосується синоптиків чернігівського гідрометцентру, то довгострокових прогнозів там не дають, бо вони рідко справджуються. Там складають прогнози лише на найближчі 3-5 днів, саме такі дані є найбільш точними.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button