Суспільство

Фахівці попереджають про ризики роботи в «тіні»

Про негативні наслідки неофіційних трудових відносин йдеться під час зустрічей з роботодавцями, які здійснюють фахівці служби зайнятості, нерідко — спільно з інспекторами праці. Так, з початку року в області відвіданопонад 1800 суб’єктів господарювання,зокрема у сферах будівництва, сільського господарства, торгівлі, організації харчування. Наразі інформаційно-роз’яснювальна робота триває з роботодавцями сфери транспорту та кур’єрської діяльності.

Як переконують фахівці, роботодавці, які працюють «в тіні», насправді багато втрачають. Перш за все, це шкодить іміджу та репутації надійного партнера. Крім того, за кожного неоформленого працівника законодавством передбачено чималі штрафні санкції, що може негативно вплинути на фінансову спроможність бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зареєстровані в службі зайнятості безробітні можуть мати персональний кабінет

Працівникам же, перш ніж погоджуватись на роботу без трудового договору, фахівці радять звернути увагу на переваги офіційного працевлаштування, серед яких:

сплачені із заробітної плати страхові внески – це гідна пенсія в майбутньому, страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (оплата лікарняних листів, відпустки по вагітності та пологах), у зв’язку з настанням нещасного випадку на виробництві, у зв’язку з настанням безробіття;

можливість реалізувати свої здібності, проявити себе, закріпити за собою позитивну репутацію, побудувати кар’єру;

гарантії з боку роботодавця по дотриманню норм трудового законодавства: встановлення тривалості робочого часу, надання оплачуваної відпустки, створення належних умов праці на робочому місці, вирішення питань охорони праці і т.д.;

можливість захисту законом прав та інтересів працівників та розгляду трудових спорів у судовому порядку.

ОЦЗ

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button