Суспільство

Фейковий флешмоб спецслужб ворога: на Чернігівщині жителів закликали максимально вмикати світло

Росія запустила фейковий флешмоб у соціальних мережах через блекаут в Україні. Боти російських спецслужб тиражують ці фейки з метою посіяти серед українців антидержавні настрої. «Енергетична» маячня розповсюджується у тому числі і на платформах Чернігівщини.

Проте провокацію росіян видав Gоogle-перекладач.

Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

«В українському сегменті соцмережі Twitter та месенджера Viber зафіксовано провокативний флешмоб #LightOnZelenskyyOff, який підхопили медіа РФ», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, російські пропагандисти заявляють, що «українці запустили флешмоб із хештегом #LightOnZelenskyyOff проти політики Зеленського та закликають максимально вмикати світло».

Проте більшість акаунтів, які вони назвали «українцями», насправді виявилися ботами. Це підтверджується перекладом російськомовного тексту повідомлень на українську.

Російською меседж, який публікують боти, звучить так: «Полстраны уже без электропитания, уже мочи нет терпеть эти адские муки»», а українською його переклали так: «Пів країни вже без електро харчування, вже сечі немає терпіти ці пекельні борошна». Таким чином сенс повідомлення втратився і став просто смішним.

«Вказаний флешмоб – безглузда та небезпечна маніпуляція, покликана збільшити навантаження на українську енергосистему для її повного виходу з ладу», – наголосили у ЦПД.

Всім нам варто розуміти головне – як би складно нині не було, ми повинні мобілізуватися і ми обов’язково вистоїмо. Також всім українцям варто критично мислити і уважно фільтрувати інформацію, щоб не потрапити на ворожий пропагандистський гачок.

Ще статті по темі

Back to top button