Суспільство

Фермер із Чернігівщини створив малиновий рай

Сьогодні, 21 листопада, своє професійне свято відзначають люди, завдяки чиїй праці на землі наше життя стає смачнішим і, відповідно, радіснішим. Ідеться про працівників сільськогосподарської галузі, які вирощують не лише хліб, а й безліч інших корисних культур.

А ось герой нашої сьогоднішньої розповіді Андрій Білий, голова фермерського господарства «Ніжин Агроінвест» спеціалізується на ягідництві. У святковий день у розмові з паном Андрієм зачепили різні теми: і рентабельність праці на землі, і як не «прогоріти», вирішивши зайнятися фермерством. Про це і не тільки – далі в інтерв’ю.

Чи погоджуєтесь із твердженням, що сільськогосподарська справа нелегка?

Так. Сільське господарство – це така тяжка штука. Багато факторів впливають. І власні знання як агронома, і знання людей, які з тобою працюють, потрібні. Велике значення має ґрунт, на якому ти вирощуєш. Під кожну культуру потрібен свій ґрунт. Наприклад, полуниці краще ростуть на пісках, чорноземи для них не підходять. Малині теж потрібні більш субпіщані ґрунти. Але загалом на всіх ґрунтах можна працювати.

Чому ви зупинили свій вибір на ягодах? Не на соняхах, кукурудзі чи ще якихось культурах?

Так трапилося, що я починав з одного гектара землі. Тож для посадки соняшнику чи ще чогось такої кількості землі замало. Те, що картопля неприбуткова, знаю з дитинства.

У 2014 році звернув увагу на малину. Прорахував і не прогадав. На цей час просто збільшив свої посадки. І далі працюю в одному напрямі.

Чи впливає на сільськогосподарську галузь поступова зміна клімату в Україні, що літо більш спекотним стає, посухи?

Наскільки пам’ятаю, літо завжди в Україні спекотне. Посухи бували й раніше. Треба просто застосовувати системи крапельного зрошення, і тоді ти нівелюєш ці ризики. В Іспанії ж культури вирощують, хоча там ще жаркіший клімат. Із вирощування полуниць країна №1 у світі – це Єгипет. На пісках вирощують.

Хоча з питанням клімату певні речі все одно пов’язані – приморозки, заморозки. Але якщо ти до них готовий, то нема жодних проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісні з німецьким послом, знайомство з коханою і курйози в ефірі: чернігівець про роботу на радіо

Багато хто каже, що займатися сільським господарством не дуже вигідно, ринків збуту нема. Що ви скажете?

Ми займаємося вирощуванням малини, обліпихи, полуниць. Більшість продукції, відсотків 80, ми заморожуємо. У нас є кооператив, який об’єднав між собою ягідників і згуртував довкола переробного підприємства заморозки та зберігання ягідної продукції. Для полуниць і малини характерна сезонність. І в сезон дуже велика пропозиція ягоди, яка не зберігається, як картопля. Її не можна покласти кудись, допоки пропозиція на ринку зменшиться. Бо термін її зберігання – 12 годин. А участь у кооперативі дозволяє цю сезонність нівелювати. Тобто ми заморожуємо свою продукцію і продаємо, коли спадає пропозиція, ціна стабілізується та дозволяє заробляти. Цей кооператив розташований на Чернігівщині, в Ніжині. Це кооператив «Дари Чернігівщини». До речі, запрошую до участі у ньому всіх фермерів, які хочуть навчатися або займатися вирощуванням малини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині група ентузіастів дала друге дихання місцевому ставку

Які особливості вирощування полуниць у нашому регіоні?

Полуницями в нашому регіоні ми займалися чотири роки, але не побачили якогось результату. Дуже багато праці. До того ж, кліматично ми розташовуємося північніше, і коли починається період збирання полуниць у нас, ціна вже знижується до мінімуму. Бо в південних регіонах сезон починається раніше. І, звісно, що найкраща ціна для фермера – на ранню ягоду. А ми зі своїм товаром заходимо у фазу пізньої продукції, коли ціна вже низька і попит малий, бо всі вже наїлися полуниці з півдня. По-друге, в південних регіонах із гектара можна збирати 25-30 тонн ягід із гектара, а на наших чорноземах – до 15 тонн. Тобто удвічі менше. Це за тією самої собівартості виробництва. Бо затратна частина на вирощування, що в них, що в нас, є однаковою. Тільки виробництво продукту в нашій місцевості удвічі менше.

Які ягоди вигідно вирощувати?

Нині – малину. Але ж в цій справі, як у приказці: гуртом і батька легше бити. Треба об’єднуватися в кооперативи, треба займати свою нішу. І ще ж у кожній справі треба знати певні нюанси та мати досвід. Не можна прийти до успіху в перший рік. Це копітка робота. Що більше навчаєшся чогось, то більше досвіду отримуєш, то краще тобі щось вдається. А люди хочуть усе й одразу. У нашому кооперативі навчаємо людей, як вирощувати культури, як уникнути помилок, яких припустилися ми свого часу.

Акцент робимо саме на малину, бо маємо попит на неї, є контракти на постачання. Як риба у воді в цій сфері почуваємося. Ми знаємо, що робити, аби з прибутком були всі – фермери та переробники. На наш погляд, партнерство – це коли всі заробляють.

Ваші побажання колегам до свята.

Набиратися досвіду, натхнення, не зупинятися перед перешкодами, що трапляються на шляху. Вирішувати їх і рухатися далі, збільшуючи врожаї з площі, а не гнатися за площами. І все буде добре.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button