Суспільство

Газова справа: на Чернігівщині ніхто не перевіряє якість автогазу

На Чернігівщині багато автозаправних станцій, завдяки чому автовласники мають змогу зменшити витрати на пальне. Адже заправити автівку газом суттєво дешевше, ніж бензином. Щоправда, чимало водіїв нарікають, що якість газу не завжди відповідає ціні.

Уже з 1 лютого в Україні набувають чинності нові вимоги до якості автогазу. Відтепер пальне має відповідати європейським нормативам. Проте, щоб осучаснений стандарт запрацював, на виробництві повинні бути відповідні лабораторії, які перевірятимуть якість пального. Облаштувати їх дуже непросто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Октановий барон часів Януковича будує газову заправку в Чернігові

Перевіркою якості автогазу на АЗС в Україні займеться Держекоінспекція та Держспоживінспекція. Вони, зокрема, наділені правом зупинити роботу об’єкта або вилучити з обігу неякісний товар. Та от проблема в тому, що працівники цих установ ще й досі не знають, як вони здійснюватимуть цю перевірку.

Та на цьому проблеми не закінчуються. У багатьох заправників просто немає необхідних потужностей для «доведення газу до потрібної кондиції».

Ситуацію з перевірками автогазових заправок на Чернігівщині ЧЕline попросив прояснити Олександра Зенова, в.о.начальника Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Він зазначив, що перевірка газових заправок регулюється постановою Кабінету Міністрів України 1442 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами». Згідно з нею торік і здійснювали перевірки – як планові, так і позапланові. Вся інформація про них є на сайті відомства.

«Цьогоріч на перевірки введено мораторій. Поки Кабінет Міністрів України не прийняв постанову, відповідно до якої вони мають проводиться. Перевіряти якість самого газу ми не змогли тому, що не маємо спеціального обладнання. Хоча газ надходить із документами, які підтверджують його якість та безпеку. В основному порушення виявляли в організаційних питаннях – в розміщенні інформації для споживачів у відповідних  куточках», – сказав Олександр Зенов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великі заправки підвищили ціни на бензин і дизпаливо

По коментар звернулися і до Державної екологічної інспекції в Чернігівській області. Але там нам відповіли, що автогазові заправки не перевіряють.

Тож, як бачимо, сподіватися в цьому питанні доводиться хіба що на чесність постачальників автогазу.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Посоветуйте где в Чернигове нормальный газ. Сегодня на газовой СТО мне ответили-в Европе.

  2. на сто Много Насоветуют, особенно с деньгами когда и…. А Газ что на окко, что на брсме, авиасе и тд и тп одинаков, разное может быть соотношение пропана с бутаном (плотность). а кто как фильтра на агзс меняет это….

Back to top button