Суспільство

Гетьманство Розумовського: 269-та річниця обрання

Цього дня 1750 року 22-літній граф Кирило Розумовський був заочно обраний гетьманом України і через три місяці офіційно затверджений на цій посаді. Родина Розумовських прославила Україну. Зокрема Чернігівщину – село Лемеші й Козелецький район, адже саме звідти вони були родом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батурин відвідав нащадок гетьмана Кирила Розумовського

Такому призначенню Розумовський завдячував старшому братові Олексію, який 1731 року завдяки чудовому голосу потрапив до придворної капели в Петербурзі й став невдовзі фаворитом цариці Єлизавети, після її вступу на престол 1741 року дістав від неї високі чини камергера та генерал-поручика і 1742 року таємно обвінчався з нею.

Саме Олексій викликав брата із Лемешів до Петербурга. Олексій Розумовський мав великий вплив при імператорському дворі й домігся багатьох пільг для козацької старшини, сприяв відновленню гетьманства на Лівобережній Україні.

У братському тендемі Олексій і Кирило змогли довести справжню силу розуму, таланта та української генетики.

«Кирило прославився своєю освіченістю, меценатством, а також тим, що дуже багато зробив для розвитку науки, навчання та церкви на території України», – розповідає генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Реброва.

Останній гетьман Війська Запорозького – Кирило – був не лише військовим, а й політичним і державним діячем. Також був удостоєний графського титулу.

«Потомки Розумовських живуть по всьому світу, – зазначає Наталія Реброва. – Я знаю, що до Козельця приїздив дальній потомок Кирила. Він одружувався і вони разом із дружиною брали благословення в сімейному храмі в Козельці, на території якого похована Наталя Розумиха».

На думку директора заповідника «Гетьманська столиця» Наталії Ребрової, на початку березня, коли ми вшановуємо наших жінок, мам, варто згадати і про жінку, яка прославила таку прекрасну родину – Наталію Розумовську. Сама імператриця Єлизавета приїздила до Козельця, до цієї жінки, аби за давньою традицією вклонитися своїй свекрусі, матері видатних Розумовських.

 

Ще статті по темі

Back to top button