Суспільство

Голови громад розповіли, яку користь винесли із засідання ради територіальних громад Чернігівської області

Уперше цього року в Чернігові відбулося засідання ради територіальних громад Чернігівської області з актуальних тем. На розгляд виносили питання безпеки, проєкти регіонального розвитку, соціальний і медичний захист, питання будівництва в новому році спортивних майданчиків у громадах та інші.

Повідомили головам громад і важливу новацію. Уперше цьогоріч облдержадміністрація й обласна рада усвідомлено надали право розподілу частини субвенцій – громадам. Тобто кому і скільки грошей дістанеться, вирішуватимуть безпосередньо голови громад.

Інформації голови громад на засіданні почули багато, а ось яку користь винесли?

Валентин Бригинець, голова Козелецької громади, вбачає в таких зустрічах багато користі, адже вдалося з’ясувати чимало важливих питань.

«Такі зустріч потрібні, бо голови громад між собою спілкуються, діляться досвідом, є з ким порадитися. Почув корисну інформацію щодо субвенцій, інформацію за лінією ДСНС щодо пожежних нюансів. Також розглядали питання територіальної оборони. Отримали роз’яснення. Про виготовлення проєктної документації та використання субвенцій порушували питання», – у коментарі для ЧЕline зазначив він.

Натомість голова Варвинської громади Валентина Саверська-Лихошва розповіла про проєкти, які реалізовуватимуть у громаді у 2022 році.

«Це завершення ремонту загальноосвітньої школи в селі Журавка, ремонтуватимемо дороги, плануємо купити техніку для нашого комунального підприємства. І в нас є кілька водогонів, які нам треба зробити», – сказала голова громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські Тетяни розповіли, як живеться з такими іменами

А от Леонід Мисливець, голова Остерської громади, розповів не тільки про важливі питання, які обговорювали на засіданні, а й  про проєкти, в яких братиме участь громада.

272222957_663001538064862_5601429969049484939_n

«Розглядали вісім питань. Одне з найбільш важливих – про організацію територіальної оборони. Друге питання – особливо важливе для громад, які мають дотаційний бюджет. Це розподіл коштів із державного бюджету для соціально-економічного розвитку, а також із Фонду регіонального розвитку. Там десь 132 мільярди гривень, які у 2022 році будуть спрямовані на нашу область, зокрема на індустріальні парки. А також питання співфінансування будівництва спортивних майданчиків. Це президентська програма. Зокрема наша громад дала пропозиції щодо двох спортивних майданчиків. Співфінансування становитиме 80% з державного бюджету, 10% з обласного бюджету, з місцевого також 10%. Зараз ми готуємо гарантійні листи на департамент молоді та спорту про те, що ми дійсно фінансуватимемо ці об’єкти в розмірі 10%.

Йшлося і про стан дотримання законодавства у соціальній сфері. Стосовно деяких громад були зауваження в цьому питанні. То будемо звертати на це увагу.

Тож найкорисніша інформація для нашої громади – це як будуть використовувати кошти з державного бюджету на соціально-економічний розвиток і використання коштів на будівництво спортивних майданчиків.

У питанні про територіальну оборону ознайомилися із законом – як буде організовуватися територіальна оборона на випадок вторгнення», – зазначив Леонід Мисливець.

 Фото – Чернігівська ОДА

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button