Суспільство

Грибний чай: на Чернігівщині можна скуштувати екзотичний напій

Андрій Сагайдак відомий на Чернігівщині та за її межами як засновник Природничого центру «Міжрічинська Пуща» та гід у дику природу. На екскурсії, зокрема болотами, до пана Андрія зазвичай приїжджає багато людей. Адже він вміє здивувати та зацікавити туристів.

Зокрема, нещодавно він повідомив, що саме зараз, доки немає листя, час збирати гриби для традиційного лісового чаю.

«Для приготування такого чаю використовують гриб, який у народі знають як чагу. Йому приписують мало не чудодійні властивості, що він лікує багато хвороб. Чимало є усних переказів пролікування ним онкологічних захворювань. І в мене були туристи, які стверджують, що справді знають людей, яким таке лікування допомогло або допомогло їхнім родичам. А наука каже, що цей гриб – трутовик скошений.

Він не схожий на інші гриби. Тобто якщо більшість трутовиків мають вигляд копитоподібних наростів на деревах, то чага більше нагадує безформенний виріст кори – потрісканий і чорний. Її збирають, відлущуючи міцним ножем або сокирою, дрібнять на невеликі шматки – десь по сантиметру чи два і просушують. Потім їх дійсно можна заварювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини – це величезна відповідальність: на що варто зважати чернігівцям, заводячи чотирилапого друга

Люди, які багато часу проводять у лісі в походах, зокрема, раніше були геологи, які мандрували по лісах, то вони просто відлущували чагу, кидали її в казанок, заливали водою, доводили до кипіння тапили чай. Потім на наступній стоянці ту саму чагузнову заливали водою та кип’ятили чай. До речі, чагафарбує воду в темно-коричневий колір. У відвару смак слабо виражений. Вона не гірка і без грибного присмаку», – зазначив Андрій Сагайдак. 

Він також сказав, що в заболоченому лісі завжди є що ще додати у чай. Пагони багна болотного (багульника), чорниці, брусниці, дикої смородини та чебрецю покращують смак і корисні властивості звареного на вогнищі «чарівного зілля».

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button