Суспільство

Грип наступає: на Чернігівщині перевищено епідпоріг

Лише протягом останнього тижня на грип в Україні захворіли 213 тисяч людей, повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я.

У відомстві зазначають, що говорити про епідемію на національному рівні поки рано, але епідемічні пороги вже зараз перевищені у дев’яти областях — Хмельницькій, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Луганській, Донецькій, Одеській.

За даними МОЗ, 66,7% хворих — це діти віком до 17 років. Протягом тижня рівень захворюваності серед дітей зріс на 3,5%, серед дорослих — на 7,2%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуляти у парках і провітрювати приміщення: лікарі радять займатися профілактикою ГРВІ та ГРИПу

Внаслідок вірусу грипу типу А (Н3N2) і коронавірусу померли вже двоє людей.

Показник захворюваності на грип та ГРВІ по Україні наразі становить 535,5 на 100 тисяч населення. Найпоширенішим вірусом є A(H3N2).

В МОЗ нагадують, що найкращий спосіб боротьби з грипом — це профілактика шляхом вакцинації. Всього одне щеплення захищає від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів впродовж усього сезону грипу

Водночас у відомстві радять уникати надмірного використання ліків і застосування бездоказових методів лікування чи профілактики грипу та ГРВІ.

Ефективність наступних методів наразі не доведена, кажуть в міністерстві:

  • теплові процедури
  • фітотерапія
  • вітаміни
  • інтерферони
  • гомеопатичні препарати
  • антибіотики для профілактики

Грип — гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Передається переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти.

Щорічно вірусом грипу заражаються майже 5 мільйонів людей в усьому світі, близько чверті мільйона помирають від нього.

Джерело: ВВС

Ще статті по темі

Один коментар

  1. 17 Грудня 2018р.
    Триває моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ.

    Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ як в Україні, так і в області відповідає середньорічному рівню для даної пори року.

    За 50 тиждень 2018 року в області захворіло 6102 особи, з них 4084 дітей, рівень захворюваності нижче епідпорогу на 41,2%. Госпіталізовано 120 осіб, з них 96 дітей (80,0%).

    По м. Чернігову захворіло 2173 особи, з них дітей — 1522, рівень захворюваності нижче епідемічного порогу на 43,6%.

    На звітному тижні перевищення епідемічного рівня захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Бахмацькому та Коропському районах.

    Матеріал від хворих на грип та ГРВІ у вірусологічну лабораторію не надходив.

    Щоб захистити себе від захворювання на грип, рекомендуємо зробити вакцинацію. В аптеках, за попереднім замовленням, можна придбати вакцину «ДжісіФлю» (виробництва Корея) та вакцину «Ваксігрип» (виробництва Франція).

    Вакциновано проти грипу 3079 осіб, в т.ч. 997 дітей.

    Ситуація знаходиться на контролі ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України ».

Back to top button