Суспільство

Громадам Чернігівщини не передали агроліси: наслідки для розвитку територій

Є чимало питань, довкола яких, як кажуть, уже зламано чимало списів. Одне з таких – ситуація з передачею районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» до комунальної власності міських, селищних і сільських рад територіальних громад Чернігівщини.

Це питання періодично порушується, зокрема й на сесії Чернігівської обласної ради, обговорюється на різних засіданнях. Більше того, створюються робочі групи, аби ґрунтовно все вивчити і в усьому розібратися. Та віз і нині там. На останньому сесійному засіданні обласної ради, що відбулося наприкінці квітня, сіверським громадам знову не передали агроліси. Хоча з усіх боків це рішення було б правильним, бо воно на користь громадам і людям, які в них живуть. Адже насамперед бюджети громад отримають нові джерела наповнення, що, відповідно, тільки найкращим чином вплине на розвиток населених пунктів.

Та варто повторитися, що, попри зрозумілість аргументів, рішення ухвалено не було.

«Наша фракція в обласній раді попереднього скликання була перша, що порушувала це питання. Ми розуміли, що передача лісів дасть можливість ще більше наповнити місцеві бюджети. На сьогодні це питання не проголосоване. Знову аграрні ліси залишаються в комунальній власності обласної ради, і громада не зможе контролювати їхнє раціональне чи нераціональне використання. До того ж, кожна громада, на території якої є ці ліси, позбавлена додаткового джерела наповнення місцевого бюджету від використання лісових угідь.

Це питання більше стосується компетенції аграрної комісії, як вона в подальшому розглядатиме це питання. Але ми все одно сподіваємося, що здоровий глузд колись переможе і рано чи пізно ці ліси передадуть у комунальну власність громад.

Свого часу в попередньому скликанні ми робили неодноразові звернення на Кабінет Міністрів, щоб на державному рівні врегулювати це питання. І я вважаю, що поки на державному рівні його не врегулюють, містечкові князі не дадуть можливості керувати лісами громадам, на території яких вони ростуть», – вважає Ірина Грозенко, депутат Чернігівської обласної ради фракція «Наш край». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині пенсіонери активно практикують скандинавську ходу

На думку голови Городнянської громади Андрія Богдана, громади управлятимуть дочірніми підприємствами «Чернігівоблагролісу» значно ефективніше, бо на місцях ситуацію видно краще.

«Агроліси вже давно перебувають у підпорядкуванні обласної ради. Тож питання про передачу їх у громади ми вже ставимо багато років. Нині це питання особливо актуальне, бо є велика загроза. Багато підприємств області доведені до стану банкрутства. Ми вважаємо, що не можуть такі підприємства, як агроліси, бути банкрутам, тим паче, що раніше вони працювали і добре працювали – давали результат і прибуток.

Друге питання, якщо буде прибуток, то він залишатиметься у громаді. А зараз він, якщо є, звісно, йде в обласний бюджет.

Також ми зможемо більше реалізовувати різних соціальних проєктів за допомогою агролісу. Наприклад, щодо забезпечення соціально уразливих категорій населення дровами.

Ще одне завдання, яке вдасться реалізувати, – перешкоджання вивезенню лісу-кругляку за межі громади. Бо багато лісу вивозять в інші регіони. Також у нас немає робочих місць, ми не можемо дати завантаження своїм підприємцям, а ліс, на жаль, виїжджає за територію. Тож у це підприємство можна буде працевлаштувати наших людей. А якщо наші люди будуть працевлаштовані, то й податки почнуть платити.

Зараз і закон опублікований, що зобов’язує землю передати громаді, зокрема й лісосмуги. Нині є проблема, що вони нічийні. Але вони – на нашій території. Якщо нам передадуть землю, то лісосмуги теж треба передати агролісам, щоб був контроль якийсь. Зараз випилюють ті дуби, які ще садили наші діди. Відбуваються крадіжки в лісосмугах, що між полями. Тож їх треба забирати. Багато лісів, які безгосподарні, – немає документів. Тож все це треба акумулювати, нам видно, що є в громаді, і віддати для обслуговування агролісу.

Тим паче на місці управління агролісом буде краще. Нам видно, як працює це підприємство, а з області цього не видно», – зазначає Андрій Богдан.

ЧИАЙТЕ ТАКОЖ: Водій автобуса напідпитку вчинив ДТП і пропонував патрульним хабар

Він також розповів ще один цікавий факт.

«Для обласного керівництва «Чернігівоблагролісу» із нашого дочірнього підприємства колись забрали автомобіль Skoda. Його просто вилучили рішенням обласної ради. Це ж так не можна робити, бо автівка чималих грошей коштує. Це ж наша власність, до речі. Нема такого розуміння – обласна комунальна власність. Є спільна власність громад. І, якщо у нас на території розташоване підприємство і воно виконує функції тільки для нас, вони зобов’язані нам його передати за перехідними положеннями, згідно із законом «Про місцеве самоврядування».

Тож думаю, що далі це питання рухатиметься. Ми його будемо рухати і прийдемо до того, що треба його порушувати. І передавати громадам агроліси.

Бо громадам нині навішали багато повноважень, навіть державних питань. А ресурсу для їх виконання не дали. Ось одним із ресурсів і є це підприємство, агроліс», – зауважив Андрій Богдан.

Звісно, ставити крапку в цьому питанні ніхто не збирається. Тож громади, заручившись підтримкою свідомих депутатів, продовжать боротьбу за передачу їм дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button