Суспільство

Громадам Чернігівщини передали землі сільськогосподарського призначення: що це означає

4 грудня кільком громадам області, зокрема Варвинській, Вертіївській, Плисківській, Мринській та іншим, передано землі державної власності.

Що це означає і які переваги разом із землями отримали громади, журналісти ЧЕline поцікавились у депутата Чернігівської обласної ради Ірини Грозенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торгівля паями: нардеп розповів, чи продаватимуть прикордонні землі Чернігівщини

Ці запитання виникли, бо в кількох територіальних громадах області є землі державної власності сільськогосподарського призначення, за які громади не отримували жодного прибутку.

«Через те, що держава переклала дуже багато своїх повноважень на плечі територіальних громад, упродовж останніх років всі асоціації, які є в державі, асоціації органів місцевого самоврядування порушували це питання, щоб, окрім повноважень, передали й ресурс, завдяки якому можна ці повноваження виконувати», – пояснює Ірина Грозенко.

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом у Качанівці, підписав указ, згідно з яким землі державної власності сільськогосподарського призначення передаються в комунальну власність територіальних громад.

«Це дасть додаткове джерело наповнення місцевих бюджетів, тому для громад має надзвичайно важливе значення. Громада ці землі може використовувати за своїм призначенням: або здавати в оренду, або залучати інвестора для відкриття того чи іншого бізнесу. Тобто це ще одне джерело наповнення бюджету», – зазначила Ірина Грозенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button