Суспільство

Торгівля паями: нардеп розповів, чи продаватимуть прикордонні землі Чернігівщини

Прийнятий нещодавно Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» обмежує право на купівлю-продаж земель у прикордонних областях. Утім, це стосується не всіх учасників ринку.

Як розповів народний депутат України Сергій Гривко, новий закон забороняє набувати права власності на прикордонні земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичним особам, учасникам (акціонерам, членам) або кінцевими бенефіціарним власникам, які не є громадянами України.

«Відповідно до цього закону, після відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення з 1 липня наступного року на Чернігівщині, як і у всіх інших прикордонних областях, будуть впроваджені обмеження на здійснення угод із купівлі-продажу земельних ділянок у зоні 50 км від кордону. Це стосується тих випадків, коли однією зі сторін виступають іноземці або юридичні особи, засновані іноземними громадянами. Дія цього закону не скасовується, навіть якщо на земельному референдумі буде прийнято інше рішення. В інших випадках законом не встановлюються обмеження стосовно продажу землі», – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земля – товар»: де будуть найдорожчі землі на Чернігівщині

Таким чином заборона на продаж землі діятиме тільки на іноземців. Натомість українські власники паїв зможуть продавати свої наділи або купувати їх у власність.

«Раніше люди могли передавати землю лише шляхом довгострокових договорів оренди, які часом укладалися на десятки років. Зараз же все змінилося. Закон передбачає, що з 1 липня 2021 року і до 2024 року продаж земельних ділянок можливий тільки фізичним особам і не більше 100 гектарів. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року. Водночас у своїй власності компанії зможуть концентрувати до 10 тисяч гектарів. Також встановлюється обов’язковий безготівковий розрахунок за цивільно-правовими угодами, пов’язаними зі сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення, та закріплюється переважне право для орендарів на придбання земельної ділянки сільськогосподарського призначення», – розповів депутат.

За його словами, ці умови враховуватимуться під час продажу земельних паїв. Якщо ж фізична чи юридична особа порушить зазначені вимоги, то це вважатиметься підставою для визнання правочину, за яким набувається право власності на земельну ділянку, недійсним. А земельну ділянку можуть конфіскувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська земля буде продаватися тільки для українців — міністр Милованов

Окрім цього, щоб продати або купити пай, учасники угоди мають оформити ще низку додаткових документів із «земельного пакета», в яких також частково будуть визначені стосунки між учасниками ринку.

Також нардеп зазначив, що закон передбачає заборону на продаж земель державної та комунальної власності.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button