Суспільство

Громади Чернігівщини передбачили кошти на територіальну оборону

Питання організації тероборони стало єдиним і основним, яке розглядали на нещодавній позачерговій сесії Чернігівської обласної ради. Депутати одноголосно підтримали внесення змін до проєкту організації тероборони області та перерозподілили на відповідні заходи 10 мільйонів гривень.

А чи виділятимуть кошти на тероборону громади Чернігівщини?

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради 

Уперше ми програму територіальної оборони на території населених пунктів Менської громади прийняли у грудні 2020 року. Упродовж 2021 року виконано заплановані заходи. Орієнтовно витрачено було з міського бюджету близько 45 тисяч гривень на тероборону і 55 тисяч гривень на мобілізацію.

Аналогічні суми плануємо витрачати і цього року. Адже у грудні 2021 року прийнята вже нова програма, що діятиме впродовж 2022-2024 років. Вона передбачає комплексне вирішення проблем матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оборони, обладнання місць формування (місце проведення зборів із підрозділами територіальної оборони, створення бази мобілізаційного розгортання та навчально-матеріальної бази для організації та проведення занять із військовозобов’язаними, призначеними до складу підрозділів територіальної оборони).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скасування призову, або Чи отримають чернігівські юнаки повістки цієї весни

Ратан Ахмедов, голова Корюківської громади

Я знаю, що обласна сесія нещодавно виділила кошти на тероборону, а ми гроші виділили ще минулого року під час формування бюджету і вже навіть 500 із гаком тисяч гривень витратили. На зміцнення матеріальної бази, ремонт, облаштування кімнат зброї. Зараз камери купуємо і навіть канцелярське приладдя, бо навіть цим не забезпечені. Також потрібно обладнати огорожу, тисяч 400 гривень на це, мабуть, піде.

А загалом на територіальну оборону буде виділено близько мільйона гривень.

Єдиний, хто не виділив коштів на територіальну оборону, – це державний бюджет, хоча Збройні сили – це державні видатки.

Леонід Мисливець, голова Остерської громади

Ми ще раніше в бюджеті передбачили 50 тисяч гривень на тероборону на 2022 рік. Тож працюємо в цьому напрямі. Поки не надали нам заявок, на які потреби витратимо ці кошти. Але раніше до нас зверталося керівництво Чернігівської РДА, що селу Сибиреж, що в колишньому Ріпкинському районі, потрібна була допомога в закупівлі пульту для підключення інтернету, умивальників, мікрохвильової печі.

Валентин Бригинець, голова Козелецької громади

Зараз це одне із нагальних питань, навіть вважаю, що одне з найосновніших. На позачерговій сесії обласної ради було ухвалено рішення про виділення коштів на тероброну, і громади нікуди не дінуться. Бо це безпека і наша, і держави. Тому всіляко будемо сприяти. Це наше завдання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button