Суспільство

Хірургічні операції при тромбоцитопенії: чи можна робити?

Оперативне втручання може бути терміновим або плановим, при якому важливу роль грає стан пацієнта під час операції і в післяопераційний період. Є захворювання, наявність яких у пацієнта ускладнює хірургічне лікування хвороби, і до таких належить тромбоцитопенія.

Виникає питання, наскільки великий ризик операції, якщо є подібна патологія крові і що можна запропонувати пацієнтові в такому випадку?

Що таке тромбоцитопенія

Стан організму, що характеризується зниженням рівня тромбоцитів менше ніж 150*109/л, є патологією крові, що має назву тромбоцитопенія.

Окрім загального негативного впливу на організм, пов’язаного зі зміною формули крові, ця патологія підвищує ризик виникнення кровотеч та труднощі з зупиненням крові, оскільки тромбоцити відіграють важливу роль у згортанні крові та загоєнні ушкоджень судин та тканин організму.

Причини тромбоцитопенії:

  • аутоімунне захворювання;
  • хвороби селезінки;
  • пригнічення кровотворної функції кісткового мозку.

 

В останньому випадку початок хворобливого стану може бути пов’язаний з побічними ефектами ліків групи цитостатиків, що використовують для лікування пухлин.

“Пацієнти, що проходять курс хіміотерапії, на жаль, ризикують отримати важкий побічний ефект лікування у вигляді тромбоцитопенії. На сьогоднішній день в Україні є лиш один препарат Емаплаг, призначений для лікування тромбоцитопенії, що сприяє утворенню тромбоцитів та підвищенню рівню лейкоцитів у крові, коли лікар пацієнта вважає таке підвищення необхідним. Тромбоцити можуть підвищитися пізніше, але бувають ситуації, коли після хіміотерапії просто немає часу чекати на відновлення організму,” — розказали спеціалісти.

15348450205126738746_1000x669

Чи можна лягати на операцію, якщо є тромбоцитопенія

Хірургічне втручання може бути різного ступеню ризику. Порушення згортання крові — це пряме протипоказання для операцій на органах та судинах, адже будь-який поріз є серйозною провокацією для масованої кровотечі. Наприклад, пацієнтам зі станом гострої тромбоцитопенії не можна проводити порожнинні операції, оскільки ризик невпинної кровотечі дуже великий. перед операцією лікарі мають стабілізувати тромбоцити в крові пацієнта.

У деяких випадках операції дозволені, якщо рівень тромбоцитів не знижується до критичного, а також якщо операція належить до малоінвазивного типу.

“До таких операцій належить, наприклад, септопластика методом лазерної хірургії. Класична операція може викликати кровотечу, але лазерна має настільки тонкі розрізи, що кров майже не витрачається. До того ж лазерний промінь сприяє швидкому загоєнню судин та тканин організму,” — розказали експерти клініки “Добробут”.

3d4a7aea5efb

Підготовка до операції пацієнтів із тромбоцитопенією

Одним зі способів підготуватися до майбутньої операції є укладання договору зі страховою компанією.

“Заздалегідь продуманий крок убереже від неприємностей, адже не кожна страхова фірма погоджується відшкодовувати витрати на лікування у випадку, коли ризики для здоров’я пацієнта значні. Надійна страхова, що піклується про клієнтів, обов’язково піде на укладання договору навіть із наявними проблемами зі здоров’ям,” — радять спеціалісти першої тендерної платформи страхування “Insfero”.

Проте подумати про більш вигідні умови договору варто заздалегідь, коли нема свідчень лікарів про ризики тромбоцитопенії чи негайної потреби операції.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button