Суспільство

Холодна зброя: як не закінчити пікнік криміналом

«Холодна зброя» – вислів, який чули, мабуть, усі, проте мало хто цікавився, які ж характеристики повинен мати предмет, щоб потрапити під таку кваліфікацію. Чи всі ми, рушаючи, наприклад, на весняний пікнік і беручи з собою ніж, автоматично стаємо озброєними.

Виявляється, знайти у вас таку зброю можна лише у випадку, якщо ви скоїли правопорушення й автоматично зазнали обшуку, котрий її і виявив. Але і в цьому випадку патрульна служба не кваліфікує знайдений предмет як холодну зброю.

ЧИТАТИ ТАКОЖ  На Кільцевій зупинили п’яного водія

«Ми не можемо кваліфікувати ножі чи інші предмети, схожі на них, як холодну зброю, бо цим займаються експерти. Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр. Можна тільки розказати про дії поліцейського у разі виявлення предмету, що схожий на ніж. Але ми не кажемо, що це ніж, бо ми не експерти.

Якщо поліцейський виявляє в людини, яка скоїла правопорушення, предмет, що схожий на холодну зброю, то на місце відразу викликається слідчо-оперативна група, яка вилучає цей предмет і скеровує на експертизу. Лише після експертизи можна вважати цей предмет холодною зброєю або ні», – пояснює Анна Чернявська, старший інспектор прес-служби управління патрульної поліції в Чернігівській області.

Самі ж криміналістичні вимоги до холодної зброї такі. По-перше, клинкова зброя повинна мати довжину (клинка) не менше ніж 9 сантиметрів і ширину 2,6 міліметра. Крім цього, є низка критеріїв щодо твердості клинка, кута загострення леза тощо. Якщо ніж не підходить хоча б за одним із них, це вже не холодна зброя.

Вимоги ж щодо неклинкової колодної зброї доволі прості, потрібно, щоб матеріали її виготовлення були такими, що забезпечили б її неруйнування під час використання.

Загалом носіння ж холодної зброї (якщо експертами визначено, що це саме вона) є забороненим і призводить до кримінальної відповідальності.

Ще статті по темі

Back to top button