Суспільство

Інтернет-провайдери стали блокувати менше сайтів з санкційного списку – дослідження

В Україні збільшилась кількість інтернет-провайдерів, що не блокують навіть половини сайтів з санкційного списку. У травні таких зафіксовано 34, тоді як у березні було 20. Найменші обмеження в інтернеті зафіксовано у Рівному та Дніпрі.

Такими є результати вимірювань інтернет-блокувань, проведених Лабораторією цифрової безпеки у травні 2019 року на 62 інтернет-провайдерах у всіх регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережа гудить: знову розблокували Однокласники, Яндекс і ВКонтакте?

Найбільше сайтів – понад 240 – блокують “Київстар”, “Воля”, “Датагруп”, житомирський “Фрінет”, миколаївський WildPark та львівський “Поінтнет”.

Найменше українські інтернет-провайдери блокують деякі “санкційні” сайти з Криму, ОРДЛО та Росії. Наприклад, сайт т.зв. “Державної Ради Республіки Крим” https://crimea.gov.ru блокують 5 провайдерів, а сайти т.зв. “Міністерства охорони здоров’я ДНР” http://minzdrav.govdnr.ru, т.зв. “Рада Міністрів ЛРН” https://sovminlnr.ru/ та новинний портал “ДРН live” http://dnr-life.ru – по 13 провайдерів.

Деякі українські провайдери не блокували також популярні російські платформи «Одноклассники», mail.ru, yandex.ru, що входять в ТОП-25 найвідвідуваніших українцями сайтів. Так, протягом травня сайт «Одноклассники» та Mail.ru були доступні в Одесі в одного провайдера. Mail.ru також не блокували по одному провайдеру в Ужгороді та Запоріжжі. Yandex.ru був доступний протягом двох тижнів березня у шести провайдерів у Дніпрі, Черкасах, Харкові, Полтаві, Одесі, Житомирі та Чернівцях.

За словами Голови ГО “Лабораторія цифрової безпеки” Ірини Чулівської, ті провайдери, які не виконують блокувань, не можуть бути притягнуті до відповідальності. “Укази президента Порошенка про санкції в частині блокування сайтів не відповідають українському та міжнародному законодавству. Інтернет-провайдери, які зовсім чи частково не блокують “санкційні” сайти, насправді нічого не порушують, на них не можуть бути накладені ніякі штрафи. Тому ті обмеження українського інтернету, які у нас є, – відбуваються з доброї волі провайдерів”, – пояснила вона.

Лабораторія цифрової безпеки за підтримки Open Technology Fund перевірила доступність 264 сайтів, які внесені до санкційних списків РНБО, на 62-х інтернет-провайдерах у 24 містах України за допомогою програмного забезпечення OONI, призначеного для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком.

Повні дані і замірів інтернет-блокувань, зібрані Лабораторією цифрової безпеки у травні 2019 р., доступні тут.

Нагадаємо, 15 травня 2017 р. президент П. Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції №133/2017, яке, зокрема, містить «заборону Інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів», серед яких популярні соціальні мережі Вконтакте, Однокласники, сервіси Яндекс, Mail.ru та ін. Пізніше було введено в дію ще два рішення РНБО №126/2018 та №82/2019, які містили інформаційні сайти т.зв. ДНР/ЛНР, Криму, Росії та ін. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитись від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні і прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками.

Ще статті по темі

Back to top button