Суспільство

Іпотека під 7% річних для чернігівців: як отримати, кому видають і на яких умовах

Іпотека під 7% на первинне житло повинна стати доступною з 1 березня. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Хто видаватиме пільгові кредити і хто зможе їх отримати, а також яким буде розмір щомісячного платежу, чи є максимальний термін кредиту і скільки має заробляти позичальник, які можливі ризики подібних державних програм.

Що передбачає пільговий кредит на придбання житла

Державні пільгові кредитні програми з іпотеки під 7% планують запустити в українських банках із березня 2021 року. Принаймні прем’єр-міністр уже анонсував їх старт.

Програми запускають, щоб люди могли купувати перше недороге житло в кредит, водночас частину відсотків банкам погашатиме держава. Раніше на схожих умовах діяли держпрограми з молодіжного кредитування.

Уряд виступає своєрідним гарантом подібних угод. Основні правила кредитування прописані в постанові № 63, ухваленій Кабміном 27 січня 2021 року.

Документ передбачає компенсацію державою частини відсоткової ставки з держбюджету, щоб позичальник зміг отримував кредит під 7% річних.

Наприкінці грудня 2020 року Мінфін створив спеціальну структуру – ПАТ «Українська фінансова житлова компанія», проте старт іпотеці даватиме Фонд розвитку підприємництва, який займається кредитною програмою «5-7-9%» для малого бізнесу.

Кредити видаватимуть банки, для початку – державні: Ощадбанк, Укргазбанк, ПриватБанк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розповіли, якими будуть останні дні зими на Чернігівщині

Умови іпотеки під 7% річних

Отримати пільговий кредит не так просто. Умови програми обмежують як коло осіб, які можуть скористатися програмою, так і варіанти житла для оформлення іпотеки.

Максимальний термін кредиту ‒ 240 місяців, або 20 років.

Кредитна ставка для позичальника – 7% річних.

Банк встановить у договорі свою ставку, що не може бути вищою за депозитний індекс UIRD на 12 місяців. Ця середня ставка за депозитом щодня публікується на сайті НБУ. До цієї суми додаються 4,5% річних на добудоване житло (квартира, будинок) і UIRD + 7% на нерухомість, що не здана в експлуатацію.

Усе, що вище за 7% річних, банку виплачуватиме держава в особі Фонду розвитку підприємництва. Зараз ставка UIRD становить 8,3%. Тобто загальна сума відсотків буде 12,85% (під готове житло) або ж 15,35% (під недобудову).

У кредит можна брати житло, якому не більше як три роки. Це можуть бути як квартири, так і індивідуальні будинки. Також пільгова іпотека поширюється на недобудоване житло.

Максимальна вартість нерухомості, яку можна придбати з пільгового кредитування становить 2,5 млн грн.

Максимальний розмір кредиту – 2 млн грн.

Хто може розраховувати на пільгову іпотеку

Отримати кредит у банку на купівлю житла під 7% річних можуть ті, хто:

  • останні 5 років не продавав житло (крім тимчасово переміщених осіб);
  • офіційно потребують поліпшення житлових умов і перебувають на квартирному обліку;
  • громадяни, які забезпечені житлом площею до 13,65 кв. м. або мешкають у гуртожитку;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • молоді сім’ї;
  • науково-педагогічні працівники;
  • медпрацівники;
  • працівники бюджетної сфери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові сучасні сервіси та доступність для усіх: в Управлінні Державної міграційної служби підбили підсумки 2020 року

Який дохід повинен бути у того, хто претендує на іпотеку під 7%

Розмір середньомісячного грошового доходу позичальника і кожного з членів його сім’ї за останні 6 місяців не повинен перевищувати 5-кратного розміру місячного розміру зарплати у відповідному регіоні України (де розміщено житло) за даними Держстату.

Рефінансувати стару іпотеку не можна. Дозволено взяти пільгову іпотеку, щоб замістити (поміняти) менш вигідний кредит, за вищими ставками, взятий раніше.

Якщо людина внесе 15% (375 тис. грн) за кредитом в 2 млн грн і оформить його на 20 років, то розмір середньої виплати становитиме 16,3 тис. грн. При цьому загальна переплата за два десятиліття обчислюватиметься в 1,1 млн грн. Це за стандартної схемі платежів.

За ануїтету (виплата рівними частинами) місячний платіж у такій самій ситуації буде меншим – 12,6 тис. грн, але переплата (на відсотках) вийде більшою – майже 1,4 млн грн.

Якщо сума кредиту становить 1 млн гривень, то й виплати будуть удвічі меншими.

Який мінімальний розмір першого внеску

Мінімальний розмір початкового внеску повинен бути не менше як 15%. Але він не буде застосовуватися до максимальних кредитів: якщо ціна квартири або будинку – 2,5 млн грн, внеску в 15% (375 тис. грн) просто не вистачить за максимального кредиту в 2 млн грн. Треба мати внесок у розмірі 20%.

Розмір кредитних комісій банку за весь час дії договору не може перевищувати 0,5% суми позики.

Пільгова кредитна ставка 7% нараховується тільки під нормативну площу. Перевищення цієї площі кредитується на загальних підставах.

Нормативна площа іпотечного житла за новою програмою становить 50 кв. м. загальної площі на одного самотнього громадянина або на сім’ю з двох осіб + 20 кв. м. на кожного наступного члена сім’ї.

Які ризики пільгового кредитування

Термін виплати компенсації відсотків збігається з терміном іпотечного кредиту.

Кабмін гарантує покупцю дію пільгової програми на весь термін кредиту, тобто до 20 років. При цьому ставка не повинна піднятися вище ніж заявлені 7% річних.

Ризик полягає в тому, що через деякий час інший уряд може просто скасувати іпотеку під 7%. Тоді іпотека стане не пільговою, а реальною, і покупцеві доведеться платити банку всі відсотки. А це, як ми вже відзначали, UIRD + 4,5% або UIRD + 7%.

Слід розуміти, що клієнт укладає кредитний договір не з урядом, а з банком. Пільгова ставка буде застосовуватися до його іпотеки, допоки банк отримуватиме відповідне відшкодування з бюджету. Якщо виплати призупиняться або припиняться зовсім, клієнт змушений буде платити за поточними ставками.

Джерело: «Слово і діло»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button