Суспільство

Іспит першим снігом: як громади Чернігівщини впоралися із розчищанням доріг

На Чернігівщині випав перший сніг, причому небесна канцелярія насипала його щедро. Снігопади наприкінці листопада – це нормально, але зазвичай вони завдають клопоту комунальним службам і громадам. А цьогоріч і поготів, бо розчищання доріг – це витрати, а ситуація з наповненням бюджетів громад Чернігівщини в нинішній непростий час залишає бажати кращого.
Тож як громади нашого регіону впоралися з першим сніговим іспитом?

Андрій Портний, голова Сосницької громади

Усе нормально, впоралися, почистили. Снігу багато, але все зробили. Були готові до такої ситуації. І, думаю, на майбутнє будемо готові, якщо нічого критичного не станеться. Пісок, сіль – усе підготовлене.

Готувалися завчасно. Зазвичай щойно закінчується один зимовий сезон, починаємо готуватися до іншого. Так і цьогоріч було. Сіль тільки подорожчала суттєво, мабуть, у 10 разів зросла вартість.

Володимир Куніцин, голова Коропської громади

Ще не так і засніжило. Основні дороги в нас почищені та потрушені. Це ті, що ведуть до Чернігова, Києва. Також дороги в Коропі почистили і в селах. А ось сьогодні якраз з’явилася ожеледь і є проблемні місця.

Я не скажу, що нині ми на 100% з усім впоралися. Але загалом ситуація контрольована, наскільки це можливо в нинішніх реаліях.

Матеріалами для посипання доріг і пальним забезпечені, але до деяких населених пунктів їх треба ще довезти. Є над чим працювати, і нині в нас нарада з цього питання. До того ж, життя інколи ставить нас у надскладні обставини.

Пальне нині дуже дороге. І великі витрати — на мобілізаційні заходи, на все, що пов’язане з війною. Тому так досконало чистити дороги, як попередню зиму, точно не зможемо. Бо ресурси суттєво обмежені, є серйозне невиконання бюджету. Ситуація доволі напружена. Пальне на генератори потрібне та й запас треба, щоб був. Але набираємося терпіння, думаю, сніг – це не найстрашніше, що може бути.

Також дивлюся, що не всі водії змінили літні шини на зимові, і ще не призвичаїлися до зимового водіння, а газують. Хотілося б, щоб трішки спокійніше їздили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярмарок та благодійний аукціон: у Мені зібрали 27 тисяч гривень на допомогу ЗСУ (Фото)

Володимир Павленко, голова Березнянської громади

Як і всюди, сніг у нас випав. У суботу-неділю на території селища Березна і Березнянської громади прочищало дороги підприємство «Борзна — Комунальник». Центральні дороги розчищала Служба автомобільних доріг. І по селах також відбувалося розчищання доріг — у межах можливостей, кожен старостат організовувався.

Запас піску трохи є, аби посипати дороги. Здебільшого ми посипаємо центральні дороги – біля школи, в центрі селища. У комунальному нашому підприємстві є один трактор. А для великих снігів торік ми залучали підприємців і сільськогосподарські підприємства, які обробляють землю. З ними в нас домовленості, що надаватимуть різні послуги, зокрема, чиститимуть дороги взимку. Так щороку взимку і відбувається.

Поки це перший сніг, то впоралися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Снігопад у Чернігові

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button