Суспільство

«Історична пам’ять значно сильніша», – науковець про назву «Яцево»

Ви коли-небудь цікавились, чому та чи інша місцевість у Чернігові має саме таку назву? Чому, наприклад, найбільше кладовище міста носить назву «Яцево»? Скоріше за все, чернігівці-старожили пам’ятають історію цієї частини міста, а от наші читачі молодшого покоління неодноразово зверталися до редакції ЧЕline із цим запитанням. Особливо читачів цікавить, чи пов’язані з кладовищем якісь містичні історії.

По коротенький екскурс в історію ми звернулися до Олександра Бондаря, кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Чернігівського обласного історичного музею імені В.Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тісний цвинтар: «Яцево» розширять за рахунок викупу паїв

Назва «Яцево» використовується не випадково, адже саме там, де нині знаходиться кладовище, розташовувався хутір, назва якого й стала прототипом сучасної назви. Якщо ж говорити про містику, то для тих, хто її шукає, вона все ж є.

Наприклад, перша згадка про поселення датована 1666 роком у переписній книзі Чернігівського полку, як хутір Яцев. З цього можна зробити висновок, що хутір належав Яцеву чи Яцику – польсько-українське ім’я, що було доволі розповсюджене в той час.

Вдруге хутір згадується у 1704 році – як володіння вдови чернігівського полковника Василя Дуніна-Барковського, якого за легендою вважали українським дракулою.

А вже у 1780 році в історичних документах місцевість згадується просто як «деревня Яцева».

blog_00000011

У червні 1942 року неподалік нинішньої території кладовища був заснований концтабір, розрахований на 1500 тисячі військовополонених. Десь у 20 числах лютого 1943 року відбувся заколот військовополонених і частина з них втекла. Це, в принципі, називають однією з причин, чому село у 1943 році повністю спалили. Після війни, починаючи з 1946 року, село відбудували і назвали Новоселівка.

Кладовище ж як таке почало повноцінно діяти на початку 70-х років, коли у місті позакривали всі маленькі кладовища. На сьогодні на цвинтарі більше 100 тисяч поховань, він найбільший у місті і є одним із найбільших в Україні.

1282213190_100819yacevo1

«Щодо назви,  – зазначає Олександр Бондар, – то історична пам’ять значно сильніша. Як, наприклад, Болдині гори, які всі намагалися перейменувати на Пагорб слави, так і залишаються упродовж 10 століть Болдиними горами. Так і з «Яцево». Попри те, що нині там село Новоселівка, прижилася народна назва «Яцево», що залишилася у памяті».

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Яцево-кладовище і Яцево-Новоселовка мають різне географічне розташування. А автор представив як одне ціле. ТАК, Новоселовка до війни називалася ЯЦЕВ. А кладовище знаходиться за декілька кілометрів від Новоселівки. А під час війни на місті кладовища ніхто не жив. Може в 17 ст. там і був хутір а під час війни там ніякого Яцево не було.І спалили Яцев-Новоселівку а не місце де розташоване кладовище.

    1. Відстань від кладовища до Новоселівки — близько 500 метрів.

  2. Хто влаштував концтабір? Кого тримали полоненими? Вже не цікаво????

Back to top button