Суспільство

Історичні будівлі Чернігова планують внести до списку ЮНЕСКО

Територія Єлецького та Троїцького монастирів, курган «Чорна Могила», Болдині гори та Дитинець можуть внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Для цього Чернігівська облдержадміністрація скерує відповідну заявку на Міністерство культури, яке вже й прийматиме рішення, чи направляти пропозицію далі – в ЮНЕСКО.

У разі ухвалення міністерством такого рішення Чернігівщина повинна буде підготувати номінаційне досьє, куди входитимуть наукові дослідження, картографія, розробка генерального плану та багато іншого. Тільки після цього долю чернігівських пам’яток вирішуватиме ЮНЕСКО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська «Равенна» гідна увійти до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Процес внесення Чернігова до списків організації розпочався приблизно 10 років тому. З пам’ятками міста визначилися ще у 2016 році. Тоді всі об’єкти ввійшли до номінації «історичний центр міста», але через бюрократичні колізії процес затягнувся, і ЮНЕСКО висунуло вимогу змінити назву номінації. Таким чином, чернігівська робоча група ухвалила рішення охрестити її як «культурний ландшафт міста Чернігова».

Для Чернігова така назва повністю підходить, адже на запропонованих територіях повністю збережений ландшафт. Із Валу можна побачити всі об’єкти, подані на розгляд ЮНЕСКО, а також мікрорайони Лісковиця та Кавказ, оскільки територія не захаращена багатоповерхівками.

Зараз пам’ятки вже є охоронними об’єктами і приваблюють до міста туристів. Заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова каже, що навіть подання заявки дає можливість місту рекламувати історичні об’єкти та говорити про те, що вони є насправді достойною спадщиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрапити до Списку спадщини ЮНЕСКО – завдання не легке, але реальне

Наразі вони не потребують ремонту, проте, за словами Наталії Романової, ще необхідно упорядкувати територію навколо пам’яток, а саме реконструювати доріжки, встановлювати нове освітлення та займатися благоустроєм.

Проте через те, що Спаський і Єлецький монастирі перебудовувались не один раз, у міністерства може виникнути питання щодо надання цим об’єктам статусу культурної спадщини ЮНЕСКО. До того ж на Валу знаходиться недобудова, що порушує автентичний вигляд цієї території.

Проте, за словами науковців, якщо проглядається ландшафтна лінія, що складається з кількох об’єктів, то питання автентичності вже не є першочерговим. Тому шанси на отримання статусу культурної спадщини ЮНЕСКО у чернігівських пам’яток усе ж таки є.

Ще статті по темі

Back to top button