Суспільство

Історія виникнення холодильників

Наразі важко знайти родину, яка б не мала цього побутового приладу. Зараз йде річ не про наявність та першочергові функції техніки, а вже про бездоганну якість та нові можливості. В цьому німецькі технології і досі попереду, холодильники Bosch займають перші позиції на світовому ринку.

Перші прототипи холодильників

Ще в стародавні часи люди помітили, що холод допомагає зберегти їжу свіжою. Крім того пити прохолодну воду у спекотному кліматі було набагато приємніше. Це спостереження спонукало винайти спосіб, який допомагав би тримати продукти в холоді. Для цього завертали глечики з водою у мокру тканину.

В стародавньому Єгипті для фараонів та багатіїв доставляли лід з гірських льодовиків та зберігали його в підземних приміщеннях. А для заморожування продуктів використовували селітру, розчинену у рідині. Ці способи були не дуже ефективними і коштували недешево, однак застосовувалися аж до початку двадцятого сторіччя.

У кінці дев’ятнадцятого сторіччя французький винахідник представив на лондонській виставці апарат для отримання льоду. Однак в даному агрегаті не було компресора, а працював він за рахунок опалення дровами та вугіллям. Цей винахід являв собою піч у якій нагрівався аміак, у результаті чого можна було здобути трохи льоду.

Навчившись таким чином виготовляти лід, люди почали будувати льодовики на своїх кухнях. Вони їх ізолювали тирсою та клали туди куплений лід. Це дозволяло на деякий час залишати температуру достатньо низькою, однак ненадовго.

І вже наступним кроком стала розробка холодильної машини німецьким винахідником К. Лінде. Його прилад мав компресор і використовувався у промисловості та перевезенні продуктів. Через деякий час цей агрегат вже міг працювати на електриці, а пізніше був поміщений в герметичний ящик, таким чином набувши сучасного вигляду.

Холодильник у кожній оселі

Важливою подією стало відкриття фреонів — речовин, які використовувались у якості безпечних холодоагентів. Після цього в промислових масштабах почали виробляти вдосконалені моделі холодильників, а з 1939 року — з першими морозильними камерами.

Сучасні прилади не потрібно розморожувати, вони вдосконалені антибактеріальною функцією, дозволяють заморожувати продукти до -25° та ще й виглядають бездоганно.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button