Суспільство

Історія виникнення пневматичних гвинтівок

Давнім видом метальної зброї вважається пневматична зброя. У перекладі з давньогрецької слово «пневматичний» означає «вітер, подих». Прототипом найпростішого пристрою, робота якого здійснюється за допомогою легких людини, може служити духова трубка. Пневматична зброя використовує в своїй основі енергію здавленого газу, яка переходить до снаряду. При пострілі газ розширюється, перетворюючи свою енергію в кінетичну енергію снаряда.
Найбільш широке застосування пневматичні гвинтівки отримали в XV столітті, їх використовували для полювання. Такий вид зброї, зі стисненим повітрям, мав явні переваги в порівнянні з вогнепальною зброєю. Це пояснюється, по-перше, тим, що пневматичні гвинтівки могли використовуватися при несприятливих погодних умовах. Одним з істотних переваг був той факт, що пневматичні гвинтівки стріляли тихо, без спалаху, не створювали димову завісу, в порівнянні з вогнепальною зброєю. І в цьому плані вони були лідерами.

Як все розвивалося

Походження слова «пневматичний» ми вже з’ясували, дізналися про прототип пневматичної зброї. Тепер дізнаємося дату народження. Отже, датою народження пневматичної зброї прийнято вважати 1430 рік. Творцем є Гуттер — іноземний зброяр, уродженець м Нюрнберга. А ось в 1560 році однофамілець, який проживав там же, винайшов зброю, макет якого він придумав сам. Перші пневматичні гвинтівки представляли собою досить громіздку зброю. І такою зброєю користуватися було нелегко.

До кінця XVIII в. пневматична зброя була досить досконалою. Особливо великих успіхів досягли в Англії. В цьому немає нічого дивного, адже саме там, в ті часи, механіка-наука знаходила своє практичне застосування і це все завдяки розвиненому ремісничому виробництву, здатному виконувати високоточні роботи. Подальша історія розвитку не менше цікава.

У 1779 р австрійський механік Бартоломео Жирардона придумав і виготовив многозарядну пневматичну рушницю. Це була магазинна пневматична гвинтівка з попереднім накачуванням. Конструкція була такою: стовбур калібру 13 мм з восьмигранною нарізкою, змінний приклад-балон, дозуючий ударний клапан і магазин на 20 круглих куль. Запуск такої гвинтівки в виробництво займав велику кількість часу. За деякими даними, гвинтівку Жирардона вважають одним із прототипів безшумної зброї спеціального призначення. Наприклад, сучасна модель гвинтівки Umarex NXG APX, з максимальною дульной швидкістю до 200 м / с, використовує, розглянутий вище, механізм попереднього тиску (PCP), запропонований в далекому 1779 р. Детальніше з принципом роботи якого, можна ознайомитися в інструкції до Umarex NXG APX.

Звичайно ж, в наш час, цей механізм вже модернізовано.

nxg_apx_24999_483428587656

З кожним роком щось змінювалося, наука удосконалювалася, і ось, нарешті, тільки через сто років було створена пробна пневматична зброя компресорного типу. Принцип роботи його полягав в тому, що при натисканні на курок звільнялася спіральна пружина, швидко переміщуючі поршень і збільшував тим самим тиск повітря, який і виштовхував снаряд з дула. Пневматику стали виробляти массово, і з цього часу згадки про неї стають все частіше і частіше. Хочеться акцентувати увагу, що головним плюсом пневматики була можливість використовувати його там, де будь-яке інше зброю було неприпустимо.

У другій половині ХХ століття розвиток пневматичної гвинтівки з кожним днем змінюється. Кожна нова модель виготовляється за вимогами певного типу покупця. Тобто, як то кажуть, наука не стоїть на місці, розробляються нові моделі, нові системи.

На сьогоднішній день, пневматичні гвинтівки численні і представлені переважно моделями для розважальної стрільби і початкового навчання стрілянині.

Ще статті по темі

Back to top button