Суспільство

Іван Чаус розповів про ймовірні платні новації на Голубих озерах

Голубі озера поблизу села Олешня Ріпкинського району – улюблене місце відпочинку багатьох жителів Чернігівщини та сусідніх областей. Та й взагалі гості сюди приїжджають звідусіль.

От лишень цього сезону для них запровадили новацію – плату за в’їзд автомобілем поки що тільки на територію великого озера. Розмір збору – 25 гривень. Ставлення до такої ініціативи в людей неоднозначне і цікавість до цієї теми в суспільстві є. Адже часто можна почути, що скоро без грошей і покупатися не підеш або що пляж обнесуть парканом.

Тож журналіст ЧЕline поспілкувався з Іваном Чаусом, який облаштував на Голубих озерах базу відпочинку, аби з перших вуст дізнатися, чому в’їзд зробили платним і за що ще в майбутньому, ймовірно, доведеться платити.

Насамперед Іван Чаус сказав, що на озерах все робиться для людей, щоб їм було зручно і приємно відпочивати. За його словами, задля комфорту треба вирішувати побутові питання – вивозити сміття, якого зазвичай збирається багатенько, обслуговувати біотуалети та розбудовувати інфраструктуру – встановлювати лавочки, зводити спортивні майданчики, облагороджувати довколишню територію.

«Вивозимо сміття по 3-4 ходки на тиждень. Разове вивезення коштує півтори тисячі гривень. Треба утримувати обслуговуючий персонал – охоронців і прибиральників. Але на це ніхто не звертає уваги, і так упродовж 5 років. Також хочемо провести воду, уже частково встановлено освітлення біля озер, дороги кращі робимо, словом – коштів витрачаємо багато. Тільки 120 тисяч гривень витратили на облаштування пляжу. А люди на ньому відпочивають безкоштовно», – розповів Іван Чаус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кіпр, Туреччина, Голубі озера, Земснаряд», – чернігівці про бюджетний і не дуже відпочинок37006069_2070545439685565_8663665969152917504_n

До того ж, чоловік зазначив, що побував на багатьох озерах України, зокрема Синевирі, Шацьких озерах. І всюди вони платні. Причому плату подекуди беруть суттєво вищу, ніж 25 гривень.

«Беремо гроші тільки за в’їзд транспортного засобу. Зараз поблизу Голубих озер створюють паркувальні місця. Натомість люди проходять безкоштовно», – повідомив він.

Іван Чаус зазначив, що після запровадження платного в’їзду транспортних засобів біля озер поменшало на третину, залишають на безкоштовних парковках. І для відпочивальників це додатковий плюс, мовляв, повітря свіжіше.

Вдалося з’ясувати, хто і як збирає гроші з автовласників.

«Встановлений шлагбаум, біля нього стоїть охоронець і працівник нашого підприємства. Людям, які сплачують кошти, видають фіскальний чек. Тож у нас все офіційно, жодної шаромижчини немає. Щоправда, грошей, які вдається зібрати, вистачає лише на часткову компенсацію наших витрат», – пояснив Чаус.

Поки що платним зробили під’їзд тільки до великого озера. І це експеримент.

«Може, наступного року державний лісгосп теж буде таке робити. Побачимо», – зазначив пан Іван.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ: Прекрасна локація для відпочинку в Чернігівській області: Голубі озера

Щодо ймовірного збільшення розміру плати він відповів неоднозначно.

«Це вже підіб’ємо підсумок усього сезону. Ми ж тільки почали з 1 липня. До цього такої практики не було», – сказав чоловік.

Наразі радує те, що серед планів немає пункту щодо встановлення огорожі довкола озер.

«Огорожу поки ставити не плануємо, бо це важко психологічно сприймається», – каже чоловік.

Насамкінець розмови Іван Чаус сказав, що 95% відпочивальників до запровадження платного в’їзду на озеро ставляться позитивно. Мовляв, із цього приводу навіть опитування проводили.

«Люди бачать зрушення, що було раніше і що зараз. А 5% людей в усьому світі, хоч і добре будеш щось робити, все одно казатимуть, що все погано», – вважає чоловік.36990709_2070552793018163_3601739160446042112_n

До речі, серед ймовірних перспектив – також запровадження плати за намет. Як воно буде, поживемо – побачимо.

Тим часом журналіст ЧЕline звернувся до юриста, аби з’ясувати правомірність встановлення платного проїзду.

«Стягування плати за проїзд та паркування транспорту на території біля озер може бути цілком правомірним лише в тому випадку, якщо така плата була встановлена органами владних повноважень або якщо територія біля пляжу була передана в оренду, інше платне користування чи власність підприємству, яке на цій території надає платні послуги населенню з організації відпочинку та/або послуги паркування транспортних засобів. У цьому випадку підприємство повинно мати в наявності всі документи, що підтверджують правомірність проведення господарської діяльності на території пляжу», – пояснив юрист Олександр Постой.

Ще статті по темі

Back to top button