Суспільство

Із 15 лютого на водоймах Чернігівщини вводиться заборона на вилов щук

Напевно, одним із найбажаніших уловів для рибалок у нашому регіоні є щука. Проте незабаром рибалкам доведеться відмовитися від спокуси впіймати бажаний трофей, оскільки вже з 15 лютого 2023 року діє заборона на добування (вилов) щуки. Заборона вводиться з метою захисту плідників у переднерестовий і нерестовий період та діятиме до 31 березня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є глиняні печери (Фото)

Заборона на вилов щуки в Україні вводиться цього року вперше. Рішення є вельми логічним, адже у цього виду риб нерестовий період починається при температурі води 3-50С, що відрізняється від нерестових температур інших мешканців місцевих водойм. Відтак, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності. Адже безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок і молок у самців. У цей період щука є особливо уразливою до вилову.

Тож звертаємо увагу, що за недотримання встановленої заборони на порушників чекає адміністративна чи навіть кримінальна відповідальність, а також відшкодування завданих рибному господарству збитків. Компенсація за один екземпляр незаконно добутої щуки становить наразі 3468 грн.

Водночас нагадуємо, що заборона на вилов риби на зимувальних ямах діє до початку весняно-літньої нерестової заборони 2023 року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button