Суспільство

Із грудня вартість житла в Чернігові може зрости

Попри всі економічні, соціальні та політичні негаразди, квартири, будинки тощо, тобто житло, рідко втрачали в ціні. Це та необхідність, яку повинна мати, розширювати, міняти або що інше, кожна родина.

Які ж сьогодні тенденції на ринку нерухомості. Чи вплинув на нього коронавірус і скільки нині треба заплатити, щоб обзавестися власними «апартаментами».

За словами  Олени Архипенко, директора агенції нерухомості «Схід-Захід» https://www.facebook.com/shid.zahid.alena, COVID-19 на ціну нерухомості не вплинув, а от на попиті й пропозиції позначився.

«Багато хворіють. Власники не хочуть показувати житло, а ті, хто купує, не хоче ходити дивитися на це житло. Здебільшого дивляться онлайн. Наразі і «показів», і нових дзвінків від тих, хто хоче купити, поменшало рази в два.

На ціну така ситуація мало вплинула. Навпаки, деякі забудовники планують із грудня підвищувати ціну.

На вторинному рівні поменшало пропозицій і попиту, але на ціну це також не вплинуло», – розповідає Олена Архипенко.

Фахівець із продажу нерухомості АН «Квартирный вопрос» Ірина Брандт також відзначає падіння пропозицій на ринку.

«Попит перевищує пропозицію. Об’єктів як не було, так і нема, а охочі купити є. Тому ті об’єкти нерухомості, які виставляються, дуже часто за завищеними необґрунтованими цінами», – пояснює Ірина Брандт.

За її словами, з карантином на ринку нерухомості з’явилась нова тенденція – попит на земельні ділянки.

«Це, мабуть, ознака бажання свободи в людей, після того, як нас почали обмежувати в пересуванні у зв’язку з карантинами», – припускає Ірина Брандт.

Щодо цін на квартири, то експерти називають три цінові сегменти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У лісі на Чернігівщині невідомі звели будинок (Фото)

«Найдешевший сегмент – це «хрущівки», «брежнєвки». Середнім за ціною сегментом є дев’ятиповерхівки, ЧНки з покращеним плануванням. І найдорожчий сегмент – це новобудови, здані не пізніше як 10 років тому.

Для порівняння: середня ціна найдешевшої «хрущівки» на сьогодні – від 18 тисяч доларів (рік тому можна було купити за 15 тисяч доларів). Це 580 доларів за квадрат. Найдорожчий сегмент іде приблизно до 1000 доларів за квадрат», – розповідає Олена Архипенко.

Щодо новобудов, то ціна прив’язана до квадратного метра.

«По квадратних метрах ми рахуємо лише первинний ринок нерухомості, новобудови. Стартують вони зараз від 10 000 гривень за метр квадратний, залежно від району. Така ціна може бути на Масанах, в Олександрівці. І то на етапі фундаменту, а що ближче до здачі, то ціна вища. З кожним поверхом зростає десь на 200 гривень за квадрат.

Що стосується вторинного ринку, то тут ціна формується багатьма факторами – стан квартири, район, метраж, поверх тощо. Однокімнатна квартира найменше може коштувати 15 000 – 17 000 доларів, двокімнатна від 18 000 – 20 000 доларів.

Порівняно з минулими роками ціна на «вторинне» житло виросла відсотків на 20-30%. Відсоток зростання залежить від площі: маленькі площі користуються більшим попитом, великі – меншим», – говорить Ірина Брандт.

Щодо затребуваності квартир у різних районах, то, за словами Ірини Брандт, кожен район має свого покупця, попит приблизно всюди однаковий. Серед найменш «ходових» районів вона назвала Бобровицю і вулицю Толстого.

До речі, не так давно в Чернігові з’явився новий сегмент багатоквартирних будинків – так звані елітні. За словами Олени Архипенко, тут квартири найдорожчі. Наразі в Чернігові будуються елітні будинки в трьох місцях – на вулицях Київська, Полуботка та проспекті Перемоги. Хоч ціна і кусається – за квадрат наближається до тисячі доларів, – проте практично всі квартири у ще недобудованих будинках уже розкуплені.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button