Суспільство

Картопляні продажі: скільки на Чернігівщині заробляють на бульбі

Підбиваємо підсумки картопляного сезону. Селяни вже встигли і відсвяткувати «бульбові обжинки», і реалізували товар із землі або ж обміняти його на щось корисне. Селами ще з кінця літа активно курсують, бібікаючи, великовантажні авто, що збирають урожаї селян Чернігівщини.

ЧЕline вирішив поцікавитись у жителів сільської місцевості, як же вони розпорядилися вирощеним картопляним врожаєм.

Олексій Іванович, житель села Велика Загорівка Борзнянського району:

«Вирощував цьогоріч 30 соток картоплі. Врожай був дуже хороший. Залишаю картоплю собі, родині, дрібну – худобі. «Зайву» велику картоплю всю продаю з осені. Чого її туди-сюди в сховище – зі сховища тягати. Цього року продав десь 4,2 тонни по 5 гривень. Вторгував приблизно 20 тисяч гривень. Для мене особливо цього року це вигідно, адже маю свої трактор, сажалку, копалку тощо. А тим, хто не має, а все наймає – не знаю, чи буде прибуток».

Микола Миколайович, житель села Садове Менського району:

«Вирощую десь гектар картоплі. Цього року дуже поганий врожай. Дощі наше село оминали. Зібрав десь 15 тонн із гектара, тоді як за нормальних умов врожай має бути 30-40 тонн, а є ті, хто вирощує і під 100 тонн. Картоплю ще не здавав, але планую це зробити з осені. Чого до весни тягнути? Погниє чи щось інше. Це невигідно. Здаватиму, мабуть, по 5 гривень за кілограм, або й того менше, бо якість нашої картоплі «не дуже», адже тут чорнозем і вона на виході брудна, не дуже гарна».

Олексій Селівестрович, житель села Брусилів Чернігівського району:

«Урожай цього року нормальний. Але вирощую лише 8 соток. Розходиться по трьох сім’ях вся картопля, тому продавати чи міняти нема чого. Дрібна картопля іде на корм по господарству».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Картопляні «танці на городах»: жителі Чернігівщини розповіли, що по чім у «бульбовому бізнесі»

Василь Миколайович, житель села Олбин Козелецького району:

«Саджаю 30 соток картоплі. Крім того, що самі їмо, ще даю двом донькам. Багато продаю. Вже продав десь півтори тонни. Молода «йшла» по 15 гривень за кілограм, середніх і пізніх сортів – по 10 гривень. Возив продавати в смт Десна. Скільки заробив – не рахував. Так, з’їздив на вихідні, заробив, витратив. По селу зараз їздять, купують десь по 6-7 гривень за кіло».

Володимир Васильович, житель села Дрімайлівка Куликівського району:

«Вирощую десь 20 соток. Майже все розходиться по родині. Що залишається, іде свиням. Продав, може, пів тонни по 8 гривень. Така ціна була раніше, зараз вже дешевше купують – десь по 5 гривень. Дещо поміняв, переважно це кавуни, макарони, олія тощо».

Отак розвивається картопляний бізнес на Чернігівщині. Проте, за словами селян, він потихеньку «гасне». Людей в селі дедалі менше, здебільшого пенсіонери, які вже не в змозі вирішувати аграрні справи у великих об’ємах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button