Суспільство

Катання на собачих упряжках: на Чернігівщині працює унікальна локація для відпочинку (Фото)

Неподалік Чернігова в населеному пункті Кладьківка є унікальна локація для відпочинку – «Дім Хаскі». Команда бази відпочинку пропонує гостям чимало різноманітних розваг, залежно від сезону.

Одна з найпопулярніших взимку: катання на собачих упряжках. Саме про цей вид дозвілля ми розпитали власника бази відпочинку Анатолія Прокопця:

«У нас це одна з найпопулярніших послуг. Найбільше позитивних емоцій від неї отримують діти. Утім, і дорослі часто реагують на катання надзвичайно яскраво».

Та є серед відвідувачів, ділиться Анатолій Прокопець, і ті, хто переживає через використання із такою метою собак, вважаючи це знущанням над тваринами. Стурбованих відвідувачів і читачів засновник бази відпочинку поспішає заспокоїти:

Важливо розуміти: якби собачка не захотів бігти, то він нікуди не побіг би. У нашому ж випадку в них є енергія, вони самі хочуть катати людей. Є кілька важливих правил, завдяки яким нам вдається тримати тваринок у тонусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики прогнозують нову хвилю похолодання на Чернігівщині

По-перше, це правильно розподілене навантаження: максимально допустиме для собаки розраховується відповідно до його ваги. Якщо песик у нас 25-30 кілограмів, а в упряжці їх шестеро, то максимальна допустима вага того, хто катається – 130 кілограмів. А якщо ж із собачками все гаразд: вони здорові, набігались, відпочили, то можуть подужати вагу, що буде вдвічі більша, ніж їхня власна. Тобто десь 240 кілограмів.

По-друге, це факт того, що песики мають бути збігані разом. Буває таке, що зібрали різних собак і ставлять їх в упряжку. Потім тварини починають з’ясовувати між собою стосунки, можуть погризтись і покусати одне одного. Аби такого не відбувалось, наші собаки збігані.

По-третє, надзвичайно важливо: в собаки має бути якісне спорядження. Це мають бути їздові шлеї, потяги з амортизаторами, аби не порвати собаці спину. Все це в нас є.

Наостанок: також надзвичайно важливо враховувати часове навантаження на собаку. Ми робимо коло по три кілометри (для собачок це нормально), потім вони відпочивають. Через деякий час песики вже знову хочуть бігти – поведінково показують, що вони готові.  

Наші собачки вбігані, натреновані, вони розуміють свою роботу. Їм потрібне навантаження, тоді вони віддають енергію. Адже коли собачки сидять без роботи, в них починаються психологічні та харчові розлади.

Якщо ж для себе ви розумієте, що такі зимові розваги вам не до душі, то можна обрати альтернативу. Наприклад, покататись у різних санях, запряжених кіньми, або ж полоскотати собі нерви на тюбінгу чи на лижах у кінській упряжці. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button