Суспільство

Католицьке Різдво: що потрібно знати про свято

Щорічно католики з усього світу 25 грудня святкують Різдво.

Закон про офіційний вихідний на Католицьке Різдво 25 грудня в Україні вступив у дію з 2 грудня 2017 року. До цих нововведень, святковим днем було лише 7 січня, коли християни відзначають Різдво за юліанським календарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 грудня vs 7 січня: священик розповів, яке Різдво головніше

Пропозиції відмовитись відзначати релігійні свята за старим юліанським календарем і перейти на григоріанський вже давно висловлюють як громадяни, так і депутати.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що ПЦУ не проти змінити церковний календар і дату святкування Різдва, однак на сьогодні ще немає підтримки з боку суспільства.

Католицьке Різдво 2019: традиції святкування

Прийнято вважати, що в католицькому світі це найбільше свято. Воно припадає на одну з найдовших ночей в році, коли, за віруванням християн, народився Ісус Христос у Вифлиємі.

На католицьке Різдво відбуваються три богослужіння:

Перше відбувається опівночі, воно символізує єдність Отця і Сина.

Друге – на світанку, під час появи на світ нового життя.

Третє відбувається вдень. Воно доносить символ народження Ісуса Христа в серцях всіх вірян.

Адвент – це час очікування свята, адже католики не мають посту як такого. Релігійні католики протягом місяця перед Різдвом намагаються більше часу присвячувати молитвам і відвідуванню церкви та спілкуванню зі сім’єю. А дехто обмежує себе і не їсть м’ясо.

Цікава традиція: на католицьке Різдво не можна залишити жодного родича, жодного знайомого без подарунка. До речі, цей звичай обмінюватись подарунками до Різдва прийшов з біблійної оповіді, коли люди приносили подарунки немовляті Ісусу.

Джерело: 24 канал

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button