Суспільство

Кіровоград став Кропивницьким – містяни вирішили, нардепи підтримали

Верховна Рада сьогодні, 14 липня, проголосувала за перейменування міста Кіровограда на Кропивницький.

«За» проголосували 230 депутатів, «проти» – 5, 6 – утримались, і ще 89 не голосували.

Проект Постанови № 4222 «Про приведення назви міста Кіровоград Кіровоградської області у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Відповідно до пояснювальної записки, Кіровоградська міська рада подала на розгляд Верховної Ради 7 можливих варіантів назв перейменування міста Кіровоград, а саме: Єлисаветград, Інгульськ, Златопіль, Кропивницький, Благомир, Ексампей та Козацький.

Під час громадського опитування значну підтримку отримав варіант назви Кропивницький, що, на думку багатьох кіровоградців, зокрема й представників творчих кіл і науковців, може стати найвеличнішим і логічним, справжнім українським іменем на честь відомого актора, режисера, драматурга й громадського діяча.

«Ім’я Кропивницького стоїть поряд з іменами таких борців за незалежність і самостійність України, як Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка та інших. Відтак, Кропивницький уперше констатував перед світом, що українці – не просто народ, а нація, зі своїми культурою та звичаями.

«Кропивницький» визначає конкретні досягнення України у сфері формування світової культури. «Кропивницький», безсумнівно, впишеться у вінок назв обласних центрів Хмельницький та Івано-Франківськ, що не викликають жодних заперечень, і своєю появою сприятиме пришвидшенню формування національної ідеї «Заможна країна – вільна людина – культурна нація», – йдеться в записці.

Ще статті по темі

Back to top button