Суспільство

Кліматичні зміни та адаптація до них: дискутували у Чернігові

20 грудня в обласному центрі представники органів влади, громадськості та науковці обговорили формування регіональної політики із запобігання наслідкам змін клімату та адаптацію до цих змін.

Робота муніципальної платформи «Енергетична та кліматична трансформація» відбулася в рамках проєкту ЄС «Угода мерів – Схід». Як зазначила національна експертка даного проєкту Оксана Кисіль, нині адаптація до змін клімату виноситься як стратегічний напрям на державному рівні. Відтак, стратегія розвитку кожного регіону має включати не лише аналіз згаданих процесів, як це нерідко буває, а й оцінку можливих ризиків.

— Наслідки глобального потепління відчуваються вже сьогодні. Адже стихійні лиха, непритаманні для нашої території, все частіше дають про себе знати, завдаючи значної шкоди як приватним домогосподарствам, так і економіці в цілому. Певні кроки у вирішенні цього питання є. «Угода мерів – Схід» — гарний тому приклад. Нині на Чернігівщині угоду підписали 12 міст та селищ, які прагнуть скоротити викиди вуглекислого газу шляхом проведення енергоощадних заходів, — зазначила заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аномалія чи норма: синоптики розповіли про рекорди цьогорічного грудня (Відео)

До прикладу, місто Мена стало переможцем грантового конкурсу в рамках програми Європейської Комісії «Демонстраційні проєкти Угоди мерів». Загальний бюджет проєкту становив 638 тисяч євро. За ці кошти у громаді протягом 2015-2018 років встановили більше 1,4 тисячі енергоефективних світильників, модернізували мережу та встановили систему управління освітленням.

Учасники заходу обговорили також національну політику України щодо адаптації до зміни клімату. Аби розробити напрями адаптації безпосередньо на Чернігівщині, Оксана Кисіль запропонувала створити робочу групу щодо аналізу ризиків кліматичних змін. Експертка наголосила: самотужки одній громаді не вирішити екологічні питання. Потрібні спільні проєкти, відтак, і коштів вкладатиметься більше.

До того ж, при Департаменті розвитку економіки та сільського господарства має бути створений відділ, що відповідатиме за адаптаційну політику.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button