Суспільство (відео)

Аномалія чи норма: синоптики розповіли про рекорди цьогорічного грудня (Відео)

Жителька Чернігова Ніна Трохимівна пам’ятає ще ті часи, коли взимку холодало до мінус 40. Тому нинішні 9 градусів тепла її дуже дивують.

«Хотілося б, щоб сніжок був. Ви знаєте, ми тут живемо недалеко, то я вже своїй подрузі сказала: кущі бузку почали видавати… як ото листочки набухають. Та це ж ненормально!»,- Ніна Трохимівна, чернігівка.

Молодше покоління такі температури влаштовують.

«Взагалі заведено, що сніг, а для мене, наприклад, краще, коли отака погода».

«Нормально, хороша».

Натомість в обласному гідрометцентрі кажуть, що теплим груднем чернігівців не здивуєш, адже така тенденція тримається вже протягом десятиліття. А от цьогорічні температури рекордів наразі не побили.

«Таким же теплим був 2005 рік, і навіть наприкінці місяця максимальні температури повітря становили 7-11 градусів тепла. Це наприкінці місяця, а в 2008 році, на початку грудня, 11-13. Цей грудень прогнозувався теплим, на 1-2 градуси мав перевищувати багаторічні значення, як бачите, це справджується»,- Тетяна Чорна, синоптик І категорії Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

Синоптик розповіла, що зараз середньодобова температура вища за багаторічні значення на 5-7 градусів. А наступного тижня ці показники сягнуть 7-12.

«На нас зараз впливають теплі сектори циклонів. І ми перебуваємо в теплій повітряній масі, що надходить з Атлантики. Проходження атмосферних фронтів дають опади, і за останній час дощі пройшли невеликі й подекуди помірні. До 6 мм»,- Тетяна Чорна, синоптик І категорії Чернігівського обласного центру з гідрометеорології.

Така погода очікується протягом наступних двох тижнів. Максимальна температура вдень сягатиме 6-9 градусів тепла. Дощ очікується 23-24 грудня. А от про новорічну погоду говорити ще рано, хоча є припущення, що й 2020 чернігівці зустрічатимуть без снігу. Синоптики наголошують на тому, що перейматися такою погодою не варто, оскільки аномалії немає.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст  Ольга Лазун

Оператор  Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button