Суспільство

Кодування українських каналів: що дивляться чернігівці

Тривалий час популярні українські канали СТБ, ICTV, Новий канал, «1+1», ТЕТ, «ПлюсПлюс», «Україна» та інші можна було дивитися безкоштовно через супутник. Але медіагрупи взялися розвивати ринок платного телебачення, щоб таким чином більше заробляти, більше вкладати у якісний контент і бути менш залежними від інвестицій своїх власників. Тому доступ до їхніх каналів став платним тепер і для супутникових провайдерів. Тобто за нових умов абоненти платитимуть провайдерам абонплату, а провайдери — сплачуватимуть медіагрупам спеціальну плату за права на контент — роялті.

Тож що і як після кодування провідних українських телеканалів дивляться по телевізору сіверяни та чи готові люди розщедрюватися на тюнери, з’ясовували журналісти ЧЕline.

Олена Бутурлим, Ічня

Кодування каналів зачепило й добре зачепило! Я – директор кафе-центру сімейного дозвілля «Mama Milla» та керуюча готельним господарством готелю «Правіо». То мої клієнти хочуть дивитися популярні канали, а їх немає. Прорахували потреби для підключення і користування в усіх готельних номерах, такі масштабні суми вийшли, що хай їм… Удома принципово не будемо нічого підключати… Отак!

Микола Мащенко, м. Ніжин

У мене супутникове телебачення. Після кодування центральних українських телеканалів (1+1, Україна, ІСTV, Інтер та інших) моя тарілка не стала металобрухтом. Бо супутникове телебачення можу дивитися й надалі – всі незакодовані канали, серед яких купа російських із відповідним інформаційним наповненням. Щоправда, небагато українських теж залишилися наприклад, 5-й канал, Прямий. Якщо є бажання дивитися українські канали, треба купувати тюнер і щомісяця сплачувати абонплату, відповідно до того, який пакет послуг вибереш. Найдешевший, здається, коштує 89 гривень. Я українські канали дивлюся в ютубі. Щоправда, для цього теж потрібен спеціальний пристрій. Його не купував, бо зараз особливо грошей немає, а взяв в оренду – 40 грн на місяць обходиться.

Анна Колесова, Чернігів

Загалом більше дивимося те, що цікавить, в інтернеті – на ютубі та інших ресурсах. Батьки, попри вік, освоїли гаджети і теж самі шукають, що дивитися. Коли включаю телевізор, а телебачення в нас кабельне, то дивлюся в основному «Фокс лайф» і «Соні ченнел», коли йдуть цікаві серіали.

Оксана, с. Калинівка Бахмацький район

Дивилися і дивимося супутникове телебачення. Ми з чоловіком пенсіонери, то інтернету в нас немає і, мабуть, уже й не буде ніколи. Нині дивимося новини на російських каналах. Розумію, що це неправильно, але ж альтернативи немає. Пенсії не вистачає на ліки й харчі, про які тюнери може йтися!

Максим Блакитний, Семенівський район

Батьки живуть у селі Архипівка Семенівського району. То давно вже купили телетюнер. Задоволені, українські телеканали дивляться. Якість зображення нормальна. А взагалі те, що роблять із телебаченням, це повна нісенітниця. У пріоритеті не патріотизм, а нажива й заробіток.

Ганна Антоненко, с. Стольне Менський район

Телетюнер Т2 у нас уже кілька років. Але це тільки в рекламі його хвалять. Насправді ж із обіцяних 32 каналів показує менше як половину. І то вони періодично збиваються, доводиться переналаштовувати їх через автопошук. Після цього одні канали, які йшли раніше, зникають, а якісь інші встановлюються. Буває, зникають канали ICTV, СТБ, Інтер, 1+1 й інші. Якість зображення теж залишає бажати кращого: дуже часто на екрані телевізора з’являється напис «немає сигналу» або зображення розпадається на квадратики. Також сигнал пропадає, якщо хтось проїде на автівці чи мотоциклі повз хату, коли відкриєш холодильник. А коли надворі дощ чи вітряно, взагалі нічого по телевізору не побачиш. І це зважаючи на те, що він у нас не старий і антена у дворі сучасна. Добре, що не відключили ще аналогового сигналу. То тюнер вимикаємо і переключаємося на звичайну антену. Хоч чорно-білим, хоч сніжить, але показує.

Подібна ситуація і в сусідів. А серед знайомих, у кого супутникове телебачення, купувати тюнери ніхто не збираються. Дивитимуться, що показує.

Олег Тука, Чернігів

Телевізор уже років кілька не дивлюся взагалі. Інформацію, що цікавить, знаходжу в інтернеті. А на дачі, яка в нас у селі Золотинка Іванівської ОТГ, телевізора взагалі немає, бо треба природою насолоджуватися, а не черпати негатив із телебачення.

Ірина Синельник, Сосницький район

Кодування українських телеканалів, що транслюються через супутник, як на мене, відбулося непродумано. І спричинило те, що після відключення більша частина українських громадян із супутниковими телевізійними антенами тепер дивляться російські телеканали. Мої батьки, які проживають у Сосницькому районі, дивляться українські канали через Т2, але чимало односельців тепер не мають змоги отримувати інформацію від національних телеканалів. Натомість можна почути, що «вимушені дивитися російське телебачення, бо Росія грошей не вимагає», «Путін так гарно виступив» і т.д.

Тож, мабуть, вийшло, як завжди – наміри були добрі, але ситуація склалася не на користь підтримки українського телевізійного продукту. І взагалі відбулося обмеження національного інформаційного простору.

Валентина Грузд, Ріпки

У нас і раніше білоруське й російське телебачення та радіо були. Більше того, білоруські сигнали сильніші за українські завжди були. Також багато хто в нашому районі розмовляє російською. А після кодування українських телеканалів ніби в Білорусі чи в Росії почали жити. Думаю, що навряд чи багато людей купуватимуть тюнери, аби дивитися українські новини. Багато хто на це просто грошей не має.

Як бачимо, ситуація з кодуванням українських телеканалів склалася неоднозначна, а подекуди й критична. Медіагрупи, контент яких став платним, залишилися при своїх інтересах і навіть нарощують статки в цій ситуації. Натомість прості люди, на жаль, у програші, бо вже не знають, як розрахувати останні копійки, щоб вистачило ще й на телепродукт.

Та найстрашніше, що в період гібридної інформаційної війни, яку і так програємо Росії, багато українців залишилися без українських новин і передач.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button