Суспільство

Колапс децентралізації: в Іванівській громаді – післявиборча колізія

В Іванівській об’єднаній територіальній громаді, що під Черніговом, досі не можуть визначити переможця виборів голови цієї сільської ради. Юридичний казус стався після того, як суд дозволив «частині» Іванівської громади самовизначитися, а саме трьом селам – Анисів, Піски та Лукашівка. Ці населені пункти дуже давно хотіли об’єднатися в Анисівську громаду. І от лише тепер їм надали це право.

Розповідає голова Іванівської громади Сергій Гарус:

«Ще кілька років тому ми, тобто Іванівська громада, запрошували Анисів до об’єднання. Я тоді їздив у це село на загальні збори, але на них вони ухвалили інше рішення – створення власної громади разом із Пісківською сільською радою. Далі вони розпочали процедуру – зробили відповідні рішення своїх сільських рад, подали документи в обласну державну адміністрацію та навіть отримували висновок про фінансову спроможність своєї громади», – розповідає Сергій Гарус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невигідні питання: в Іванівській ОТГ депутати вкотре зірвали сесію (Відео)

Це підтверджує і голова Анисівської сільської ради Тетяна Куча:

«Хотіли і хочемо створити свою громаду. Якщо ми ввійдемо до Іванівської ОТГ, нам буде дуже складно туди добиратись. А жителям села Піски тим більше. До нас, до Анисова, з Пісок вісім кілометрів, і велосипедом можна доїхати. А до Іванівки як добратися? Ми можемо розвиватися самі. Люди так вирішили. Все добровільно. Ми все вирахували, коштів нам вистачало би. Анисівська громада спроможна».

Проте сталося не так як гадалося.

«Обласна державна адміністрація їхні документи не «пустила» і тоді через Асоціацію об’єднаних територіальних громад Чернігівщини було подано позов до Чернігівського окружного адміністративного суду щодо зобов’язання ОДА вчинити певні дії для створення цієї громади. Проте цей суд позов не прийняв. Було рішення – відмовити. Після цього була подана апеляція. І вже 20 жовтня 2020 року, тобто за 5 днів до проведення місцевих виборів шостий апеляційний суд міста Києва ухвалив скасувати рішення Чернігівського окружного адмінсуду і зобов’язав Чернігівську обласну державну адміністрацію надати відповідні документи в центральні органи влади, що дали б можливість створити Анисівську ОТГ», – зазначає Сергій Гарус.

І тепер виходить така дилема – є рішення суду про утворення Анисівської громади і водночас пройшли вибори, в результаті яких Анисів доєднується до Іванівської громади. Отака юридична колізія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Равлики, гриби та картинг: як Іванівська ОТГ стала найбагатшою в Україні (Відео)

За словами Сергія Гаруса, протягом 30 днів можна було подавати касацію на це рішення, але про подання такого документа голові Іванівської громади нічого не відомо. Тому це рішення суду може внести корективи як у підрахунок голосів із виборів голови громади, так і змінити склад новообраних депутатів, які ще не вступили в свої обов’язки.

«Якщо ми живемо в правовій державі, то рішення суду ми маємо виконувати. Фактично, якщо утворюється Анисівська громада, тоді на виборах до Іванівської громади маємо не враховувати голоси жителів тих сільських рад, які створюють свою ОТГ. Тоді ж на виборах перемагає зовсім інший кандидат. Тобто я», – зазначає Сергій Гарус.

«Також колізія полягає в тому, що депутати від цих трьох сіл, які, згідно із рішенням суду, можуть входити до іншої громади, тепер обрані як депутати до Іванівської. Я написав листа до ТВК, у якому прошу розібратись у цій ситуації і пояснити як діяти», – розповідає Сергій Гарус.

За словами керманича громади, робота нового голови і депутатів та, відповідно, припинення повноваження старих розпочинаються з моменту першої сесії, а її наразі ще не було.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button