Суспільство

Колекція Національного заповідника «Гетьманська столиця» поповнилася експонатом

Доброю традицією стало поповнювати фондову колекцію Національного заповідника «Гетьманська столиця» щедрими подарунками від небайдужих до відродження української історії та культури людей.

Нещодавно мешканцем м. Батурин Савченком Станіславом Олексійовичем було передано до фондової збірки товарну пломбу «М. А. Кочубей» ХІХ століття.

Про це повідомили на сторінці Національного Заповідника Гетьманської Столиці.

Пломба має форму неправильного овалу, виготовлена з металу сірого кольору. На AV розміщено випуклий напис по колу: «М. А. Кочубей», на RV – рельєфний напис по колу читається фрагментарно: «винокурен заводъ», по центру напис: «№ 47».

Товарна пломба була знайдена на території приватної садиби в м. Бахмач по вул. Б. Хмельницького, 29. У ХІХ столітті в родині Кочубеїв у Чернігівській губернії найбільш поширеним було гуральництво (винокуріння) – виробництво спирту, горілки з крохмальних або цукрових речовин. До об’єктів промислового призначення, пов’язаних із гуральним виробництвом, належали винокурні, солодовні, бражниці, пивоварні, шинки. Свобода винокуріння й подальший збут горілки без сплати податків були привілеєм старшини. Старшина влаштовувала в маєтках винокурні, а продукцію збувала у власних шинках та в інших торговельних точках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митники вилучили самовар: колекція заповідника в Батурині поповнилась ще одним експонатом

Поява винокурень свідчила про формування закладів нового типу, поширення мануфактурних підприємств у володіннях Кочубеїв. Їхнє будівництво потребувало великих інвестицій. Винокурні підприємства були єдиним ринком збуту хліба для багатьох районів. Як і коли потрапила товарна пломба за адресою м. Бахмач, на сьогодні залишається загадкою. Це питання потребує більш докладного дослідження і з часом науковці НІКЗ «Гетьманська столиця» дадуть вичерпну відповідь про її історію.

Працівники Національного заповідника «Гетьманська столиця» щиро вдячні Станіславу Олексійовичу за цінний подарунок, який згодом доповнить експозицію в «Будинку генерального судді В. Кочубея». Автор – Іра Куртова Зберігач фондів ІІ категорії НІКЗ «Гетьманська столиця».

57099001_1739447323020418_5714488205332447232_n

Ще статті по темі

Back to top button