Культура

Митники вилучили самовар: колекція заповідника в Батурині поповнилась ще одним експонатом

Від Київської міської митниці до фондів музею Національного заповідника «Гетьманська столиця» потрапив унікальний старовинний самовар, який намагалися вивезти за межі країни.

Розповідає Наталія Реброва, керівник Національного заповідника «Гетьманська столиця»:

«Важливим завданням кожного музейного закладу є формування колекції музейних предметів. Одним із дієвих шляхів для цього є співпраця з митницями. У разі спроби незаконного вивезення затримується велика кількість експонатів. Цього разу митниця передала нам самовар. Ми маємо непогану колекцію самоварів. У «Гетьманській столиці» їх приблизно 30. Цей самовар став окрасою колекції – гарний, добре відреставрований».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музею археології Батурина – 10 років

«Виготовлений у Тулі, в 1899 році. Товариством братів Шемаріних. Саме так зазначено на клеймах самовару. Самовар має багато нагород, які також викарбувані на ньому. Наприклад, одна з них – «ПОСТАВЩ. ЕГО ИМПЕР. ВЕЛИЧ ШАХА ПЕРСИДСКАГО». Матеріал виготовлення – жовтий метал», – пояснює Ірина Матущак, головний зберігач фондів заповідника.

Принцип роботи самовара простий – усередині є колба, що наповнюється дрібними дровами. Під час їх спалювання під дією жару нагрівається вода, що знаходиться між колбою та стінками самовара.

51668634_2034266953277885_7231868368251256832_n

Самовар, за словами співробітників заповідника, в дуже хорошому стані. У музеї висловлюють вдячність митниці і зазначають, що приймають дарунки і від приватних громадян. Так, із 18 квітня по 18 травня проходитиме щорічна акція «Подаруй «Гетьманській столиці» експонат».

Ще статті по темі

Back to top button