Суспільство

Коли громадський транспорт працюватиме за графіком: дослідження активістів

Можливість впровадження електронного квитка в міському пасажирському транспорті Чернігова як у переважної частини населення, так і у транспортних експертів викликає певний скепсис. Попри перспективи електронного квитка, наближення громадського транспорту в Чернігові до таких категорій, як «безпечний» та «комфортний» дуже і дуже повільне.

Річ у тім, що в місті залишилась купа проблем із транспортом, які накопичувались десятиліттями. І тільки впровадження електронного квитка не вирішить усіх проблем.

Однією з причин відсутності комфортних умов у користуванні громадським транспортом є відсутність зручного та зрозумілого (а в більшості випадків – хоча б якогось) розкладу руху.

Комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління»

Зараз розклад руху муніципального громадського транспорту в Чернігові (тролейбуси) можна подивитися онлайн на сайті КП «ЧТУ». Але він не позначений для кожної конкретної зупинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міське управління транспорту очолив менеджер тролейбусного управління

Приватні перевізники

Що стосується приватних перевізників, то серед 13 перевізників тільки в одного в салонах транспортних засобів знаходиться розклад руху громадського транспорту.

Електронні табло на зупинках громадського транспорту

У Чернігові наразі облаштовано 4 зупинки громадського транспорту електронним табло з інформацією про час руху.

Окрім цього, на останній сесії міської ради (28 лютого 2018 року) депутатами було підтримано виділення коштів із міського бюджету в розмірі 1,5 млн грн на встановлення електронних табло на зупинках громадського транспорту. На жаль, у документі не було вказано орієнтовну кількість табло на цю суму. Але за даними Прозоро є більш-менш актуальна інформація, що ціна на електронні табло – 49 500 грн за одиницю. Тому, згідно з цими даними, неважко порахувати, що на закладену суму куплять 30 електронних табло. І з’явитись вони мають у 2018 році.

Проте на електронних табло зазначається час прибуття лише наступного тролейбуса чи автобуса, що також не можна вважати повноцінним розкладом.

Мобільний додаток і сайт моніторингу руху транспорту

Більш точно за курсуванням транспорту можна стежити на сайті city.dozor.tech або за допомогою мобільного додатку DozoR City. Це поки що найбільш зручний спосіб відстежування руху транспорту і можливість зрозуміти, чи варто чекати того чи іншого автобуса. Але й тут є свої недоліки. Адже в системі ми бачимо, що з транспортом відбувається насправді. А як мало б бути – інформація відсутня.

Відсутність стендів із розкладом руху громадського транспорту

Таким чином, на абсолютній більшості чернігівських зупинок немає табло з докладним та актуальним розкладом руху, що спричинює безліч незручностей для містян, не кажучи про іноземних туристів. Немає і роздрукованих розкладів, що могли б вільно поширюватись на зупинках чи в туристичних вузлах.

До речі, це має бути максимально простий і зрозумілий розклад руху. Пасажир не повинен стояти на зупинці і півгодини розбиратись з тією інформацією, що вказана на стендах із розкладом руху.

Натомість у Чернігові нещодавно з’явились дивні пусті стенди з надписом «Розклад руху». І поки що не зрозуміло, як вони повинні функціонувати.

Проблема

Частково проблема полягає в тому, що автобуси й тролейбуси не їздять за графіком. Чернігівці, яких турбують проблеми громадського транспорту, часто звертають увагу на нерівномірний розподіл транспортних засобів на маршруті.

Таким чином можна довго чекати на потрібний автобус чи тролейбус, хоча він має ходити кожні десять (п’ятнадцять, двадцять) хвилин. Інша проблема полягає в небажанні створювати стенди з розкладом і гарантувати появу громадського транспорту на зупинці за графіком.

Навіть якщо в Чернігові впровадять єдиний е-квиток, питання дотримання графіку руху і створення максимально зручного та комфортного перевезення залишається відкритим. Хоча е-квиток вирішить низку інших питань і він, безумовно, потрібен.

За інформацією ГО «Агенція міських ініціатив» 

Ще статті по темі

Back to top button