Суспільство

Коли щедрувати та посівати на Чернігівщині у новому 2024 році

Із 1 вересня 2023 року, відколи Православна церква України на Архієрейському соборі в Києві ухвалила рішення про перехід на новий календар, в Україні відзначаємо церковні події на 13 днів раніше – відповідно до Новоюліанського календаря.

Перехід на Новоюліанський календар затвердили на Помісному соборі ПЦУ в липні цього року.

Традиційно щедрують і водять козу в Україні на Святої Меланки, або в Щедрий вечір, що раніше припадав на 13 січня. Наступний день, 14 січня, ще називали Старим Новим роком.

Тепер Меланки буде 31 грудня, тому й щедруватимуть українці ввечері цього дня. Щедрування — давній український звичай новорічних обходів, під час яких групи щедрувальників піснями славлять господарів, бажають їм здоров’я та достатку, за що отримують винагороду. Щедрування супроводжується обрядовими діями, музикою, піснями, танцями, обрядовими іграми в масках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чауса новий заступник

До речі, головною стравою вечора є кутя. Кутю готували щедру та жирну, звідси і назва вечора – Щедрий. На столі також обов’язково повинні бути пироги, вареники, страви зі свинини, млинці, ковбаси та інші наїдки. За стіл сідають усією родиною. Вважається, що щедрий і багатий стіл забезпечить господареві добробут на весь рік. Сваритися цього дня не можна.

Посівали в Україні раніше в переддень Святого Василя, на ранок 14 січня. Але тепер Василя – 1 січня. Тому посівальники прийдуть уранці саме цього дня. За традицією треба було прийти в гості рано-вранці, бажано ще до світанку. Найпершому посівальникові завжди дарували щедрі подарунки, часто гроші. Посівальник приносив із собою пшеницю й жито, а потім розсівав їх по підлозі. Це дійство супроводжувалося особливою піснею – «посівалкою».

Не можна посівати голими руками, за традицією, посівальники обов’язково повинні бути в теплих рукавицях.

Посівальник входить у будинок із двома мішками: один – длязерна, другий – для гостинців.

Що раніше прийде перший посівальник, то більше щастя, удачі та благополуччя принесе він у дім.

Зерно в жодному разі не збирали до заходу сонця. Вважалося, що більше буде посівальників, то багатшим і щедрішим стане новий рік.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button