Суспільство

Коли школярі отримають нові підручники?

Конкурсний етап вибору підручників для учнів перших, п’ятих та восьмих класів закінчився 26 травня.

Першокласники цьогоріч отримають нові підручники за новою «типовою освітньою програмою для перших класів» вчасно, до першого вересня. У

чні п’ятих та восьмих класів, підручники яких теж оновлюють, можуть мати паперові версії у вересні-жовтні. Про це в ефірі Громадського радіо розповіла Олена Дубовик, заступниця директора Інституту модернізації змісту освіти при Міносвіти.

Цьогоріч оновлюють підручники трьох паралелей: для 5-их, 8-их та 11-их класів. Зі 103 екзеплярів під час експертного закритого етапу конкурсу відібрали 95, які може оглянути кожен (див. за посиланням).

Видавництва та авторські колективи подали 25 назв із 32, які заявляло міністерство. Олена Дубовик пояснює, що незакриті позиції — це підручники мовами нечисельних нацменшин.

Сьогодні, 27 травня, районні управління освіти узагальнюють висновки закладів освіти. Далі — підбивання підсумків освітніми департаментами, і зрештою — кількісне узагальнення конкурсною комісією. Підсумки конкурсу затвердять на засіданні колегії Міносвіти, і вже тоді навчальні заклади вибиратимуть для себе видання із затвердженого списку (оформлюватимуть держзамовлення).

Підручники, які отримають 40 і більше тисяч голосів — друкуватимуться за державний кошт. Ті ж, які матимуть від 20 до 40 тисяч схвалень — у співфінансуванні з видавництвами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальну школярку з Носівки чекають на навчання в Сполучених Штатах Америки

У 2018 році Міносвіти друкуватиме понад чотири мільйони екземплярів.

«Це вперше ми оновлюємо одразу підручники для трьох паралелей, — каже Юлія Дубовик. — Минулого року, наприклад, видавали нові лише для восьмого класу. А цьогоріч так збіглися обставини. Зокрема, підручники потрібно оновлювати щоп’ять років. І навіть, якби не було оновлення програм, то ті ж підручники для п’ятого класу все одно потрібно було б перевидавати, адже їх друкували ще у 2013 році».

Електронні версії нових підручників будуть доступні вже у серпні в електронній бібліотеці Інституту модернізації змісту освіти. Наступного року оновлюватимуть підручники для учнів 2-их, 6-их та 11-их класі.

Джерело:  Громадське радіо

Ще статті по темі

Back to top button