Суспільство

Унікальну школярку з Носівки чекають на навчання в Сполучених Штатах Америки

Десятикласниця Носівської гімназії Сніжана Кундюба в рідному населеному пункті – справжня знаменитість. Вона стала цьогорічним національним переможцем програми FLEX 2018 і у вересні поїде на навчання до Сполучених Штатів Америки. «ЧЕЛАЙН» вдалося поспілкуватися з талановитою дівчиною та її вчителем англійської мови Зоєю Пухою і взяти ексклюзивне інтерв’ю.

Насамперед варто зазначити, що FLEX – це програма майбутніх лідерів, завдяки якій талановита юнь, зокрема українська, може пізнати Америку і потім повернутися до своїх країн, сповненою ентузіазму й бажання допомогти іншим і поділитися набутим досвідом.

32782217_1028346507334718_7846766341959712768_nСніжана Кундюба і досі не вірить, що їй випав такий шанс.

«Я про це мріяла. До того ж, у мене всі вірили і підтримували – батьки, педагоги і друзі. Казали: «Не переживай, обов’язково пройдеш». Коли дізналася результат, від радощів пищала на всю хату, телефонувала найріднішим людям. Словом, емоції переповнювали», – ділиться враженнями Сніжана.

Вона також розповіла, як перемагала.

«На початку вересня, ймовірно, в кожному обласному центрі України відбувається перший відбірний тур, на якому треба скласти тест на знання англійської мови, а наступного дня – вже другий тур, коли треба розкритися як особистість. Якщо вдало проходиш ці етапи, потрапляєш у третій тур – останній і найскладніший. Тоді дітей розбивають на групи і вони повинні показати, як взаємодіють у колективі. За цим спостерігають американські консули і визначають лідерів», – зазначила дівчина.

За її словами, вивчати англійську Сніжану мотивували батьки, бо казали, що мова відкриє всі дороги у світ.

«У людей, які знають мови, зазвичай хороша робота. Та й навіть у нашій школі до дітей, які знають англійську, однолітки ставляться з повагою. І цілком ймовірно, що я хотіла б жити в іншій країні, а щоб подорожувати кудись – потрібне знання мови», – каже школярка.

До речі, англійська – не єдине захоплення учениці. Вона ще марить танцями. І поки до кінця не вирішила: пов’яже свою долю з хореографією чи з філологією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Костя Гальос. Вундеркінд із Чернігівщини вважає, що українська освіта «вбиває» таланти

«Думаю, визначусь після Америки. Хоча, думаю, що, коли повернусь, буду досконало знати англійську мову і, напевне, оберу шлях, пов’язаний із філологією. А танці стануть улюбленим хобі», – розмірковує дівчина.

У гімназії вона відмінниця. І це також допомогло у здійсненні мрії, адже під час третього туру учасники вказували свої оцінки, що теж впливало на вибір фіналістів. Логіка така: якщо дитина погано вчиться вдома, то не зможе гарно навчатися в американській школі.

Сніжана перебуватиме в Сполучених Штатах Америки упродовж академічного року – з вересня по травень. До того ж їй доведеться наздоганяти українську шкільну програму, бо наступний навчальний рік для дівчини – випускний.

«Мені ще треба буде складати ЗНО. Сподіваюсь, що в Америці знайду час, аби підготуватися до українських іспитів», – розповідає вона.

Сніжана ще не знає, де житиме та навчатиметься в США, навіть у якому штаті. Але вірить, що з усіма викликами долі впорається.

Вчитель іноземної мови Зоя Пуха, яка навчає Сніжану з 5 класу, каже, що її учениця дуже наполеглива і старанна, досягає результатів завдяки своїй кропіткій праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛЮДИ: Серіал «Школа», безпека у школі та знущання над деревами очима школярки Яніни Деркач

«Вона сама поставила собі планку – знати англійську мову найкраще. Тож щойно впадає вільна хвилинка, вивчає її. Домашні завдання старанно виконує і завжди робить більше, ніж вимагає вчитель.

Важливо й те, що упродовж 10 років до нашого навчального закладу приїжджали волонтери. І це теж допомога у вивченні мови. Бо спілкування з вчителем – це одне, а з носієм мови – геть інше», – зазначила педагог.

Примітно, що Сніжана не перша гімназистка, яка полетить за океан за програмою FLEX. Свого часу в Америці жили і навчались три учениці Носівської гімназії – Вікторія Чекан, Олена Білобловська та Юлія Кратко.

Вчитель Зоя Пуха розповіла, що в навчальному закладі дуже пишаються цими дівчатами і що перебування в Америці позитивно вплинуло на їхню подальшу долю. Всі вони здобули хорошу освіту та добре влаштувалися в житті. І, що важливо, дві наші дівчини зуміли заявити про себе й в Америці. Одна з них отримала подяку від президента Америки Барака Обами за волонтерську роботу, а іншу нагородили поїздкою до Вашингтона за перемогу вже в американському конкурсі.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button