Суспільство

Комарині прогнози: чернігівський еколог розповів, чи буде нашестя «кровопивць» цього року

Рання весна внесла свої зміни і в рослинно-тваринний світ. Про те, чого нам чекати від навколишньої флори і фауни, розповів еколог Юрій Карпенко.

«Зима з невисокими температурами і ранній перебіг весни сприяли тому, що рослинний покрив швидко почав розвиватися. Деякі види рослин, які завжди квітують наприкінці весни – бузок, черемха, – почали квітувати на 2-3 тижні раніше, тобто зараз. Дуже швидко відцвіли весняні рослини, підсніжники, тюльпани, нарциси тощо. Зараз уже можна говорити про настання в рослинному світі першої літньої декади. Відсутність водопілля також сприяла тому, що швидше почали розвиватися рослини, особливо в заплаві», – говорить Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальні ялини: чи виживуть пересаджені хвойні

Через ранню весну, за словами еколога, можливе повторне квітування деяких рослин і новий приріст молодого, цьогоріч висіяного «зеленого світу», який буде восени.

«Щодо тваринного світу, то переважно реакція на зміни була в комах. Вони почали раніше прокидатися. Це можна сказати і про бджіл, у яких раніше почався обліт», — розповідає еколог.

Серед плюсів – цього року має бути менше комарів. За словами Юрія Карпенка, цьому посприяла не рання весна, а маловоддя. Один із циклів розвитку комарів і мошок пов’язаний з водою. І що її менше, то менше виводиться цих «друзів» людей.

«Якщо періодично йтимуть дощі і рівень води буде підніматись, то комарі будуть розмножуватися. Але оцінюючи ситуацію зараз, точно можна сказати – комарів буде значно менше», — сказав еколог.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button