Суспільство (відео)

Скандальні ялини: чи виживуть пересаджені хвойні (Відео)

Чималого розголосу набуло пересадження ялинок, які росли біля видавництва «Деснянська правда». Зараз вони височіють біля Катерининської церкви. Чернігівські активісти забили на сполох, адже дерева вже досить великі і можуть загинути внаслідок таких маніпуляцій. Утім, екологи заспокоюють, що пересадження великогабаритних дерев давно практикується в Європі.

«Але є загальноприйнята методика. Не пересаджують дерева хвойні, діаметр стовбурів яких понад 20 см. Тому що приживлюваність значно нижча, ніж може бути»,- Юрій Карпенко, еколог.

Юрій Карпенко зазначає, що вірогідність приживлюваності можна збільшити до 90%. Для цього треба використовувати технологію пересадки, за якої зберігається прикоренева груда землі.

«Перше – догляд. Тобто це і добрива, і полив, і оброблення мікроелементами, вітамінними препаратами, оброблення від шкідників. Це також фіксація від вітру. Це створення умов, які більш антропотолерантні. Тобто умови, що не характеризуються значною кількістю загазованості, забруднення тощо»,- Юрій Карпенко, еколог.

Екологи наголошують на тому, що розташування біля проїжджої частини може негативно вплинути на приживлюваність ялин.

«Імовірно, що було вибрано таке місце за кількома критеріями: це транспортна доставка, можливість догляду та поливу, люди спостерігатимуть за їхнім станом, тобто фактично буде або-або»,- Юрій Карпенко, еколог.

На всіх ялинах зрізані нижні гілки. Фахівець пояснює, що це робиться для того, аби вони не забирали на себе вологу та поживні речовини. Таким чином рослина краще укоріниться. Період пересадки теж сприятливий, оскільки рослини наразі знаходяться в стані спокою. Такі маніпуляції можна робити з кінця жовтня до початку квітня. Остаточно говорити про те, як прижилися дерева, можна буде лише через рік.

«Тобто якщо навесні рослини дадуть приріст, а хвойні дають приріст рано. Потім влітку цей приріст вкорінюється і додається міцності. Яскраво-салатні гілочки-хвоїнки стають сизо-зеленими, тобто встарюються. Якщо це все здійсниться… Якщо буде дотримано полив. Мені здається, що треба ще більше ґрунту природного дерново-підзолистого, який характерний для хвойних рослин, підкисленого ґрунту, тоді є гарантія того, що ці ялинки радуватимуть чернігівців і гостей»,- Юрій Карпенко, еколог.

Кожній із цих чотирьох ялин більше сорока років. Їхнє насіння свого часу замовляли в Ялтинському ботанічному саду, а саджанці вирощували вже в Чернігові.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button