Суспільство

Комендатури на Чернігівщині: докладно – про структури

Нещодавно в публічному просторі з’явилася інформація про створення комендатур на Чернігівщині. Чому виникла така необхідність і які функції цих структур, дізнавалися в Івана Ващенка, начальника Корюківської РВА.

За його словами фактично комендатури були створені ще у березні 2022 року, одразу після повномасштабного ворожого вторгнення.

«Просто ця інформація чомусь не була публічною. Відповідно до наказу командувача угрупування військ, а потім на виконання розпорядження начальника Чернігівської ОВА, комендатури були створені в кожному районі та в місті Чернігові, й обласний комендант є. Це вимога Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Є відповідний порядок, затверджений Постановою Кабінету Міністрів №1455 від 29 грудня 2021 року, де все передбачено, для чого ці комендатури», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Іван Ващенко.

За його словами, наявність комендатур жодним чином не позначиться на жителях області.

«Це просто ми формалізуємо ті відносини, які склалися в нашому суспільстві. Життя людей абсолютно ніяк не зміниться. Здебільшого компетенція комендатур – військові питання. І також виникали питання з приводу правомірності дій військовослужбовців  під час режиму воєнного стану. Маються на увазі певні правоохоронні функції, яких набувають військовослужбовці під час створення комендатур», – сказав Ващенко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поминання померлих і трапези на могилах: коментар чернігівського священника

Між тим, на сайті Сновської міської ради можна прочитати докладнішу інформацію про повноваження комендатур. Зокрема, йдеться про те, що повноваження військових будуть визначені не тільки основними нормативно-правовими актами, але й безпосередньо наказами коменданта Корюківського району, який своїм наказом уповноважений визначати конкретні завдання, обов’язки та права осіб, які здійснюють, крім іншого, вручення повісток військовозобов’язаним.

«Повноваження військовослужбовців тепер стали більш прозорішими та зрозумілішими як для громадян, так і для самих військовослужбовців, що зводить нанівець допущення конфліктних ситуацій між ними.

Якщо раніше під час перевірки документів в осіб військовослужбовці керувалися Законом України «Про правовий режим воєнного стану», указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» та іншими підзаконними актами, то віднині ці повноваження будуть зведені в наказі коменданта.

Варто зазначити, що уповноважена особа, яка визначена в наказі коменданта, має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, вручати повістки в будь-якому місці, проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян. При цьому не допускається порушення прав громадян, визначених іншими нормативно-правовими актами.

У разі відсутності в особи документів, що посвідчують особу, вчинення опору уповноваженим особам, наявності фактів перешкоджання виконувати визначені наказом коменданта завдання, з метою запобігання втечі особи, уповноважені особи (військовослужбовці) мають право затримувати таку особу для її встановлення на строк і в порядку, передбаченому Кодексом України про адміністративні правопорушення та іншим законодавством», – йдеться в дописі.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button