Суспільство

Корупційний запах «Золотого берега»: член виконкому про пляж

Член виконавчого комітету Чернігівської міської ради Юрій Власенко на своїй сторінці в одній із соцмереж оприлюднив пост, у якому проаналізував нещодавнє рішення виконкому.

На думку автора, від рішення йде корупційний запах.

«Учора виконком Чернігівської міської ради надав дозвіл КП «Паркування та ринок» укласти договір з ФОП Ковтуном А.О. про спільну інвестиційну діяльність на тему інвестування в розбудову рекреаційної інфраструктури пляжу «Золотий берег». Другим пунктом цього рішення виконком ДОРУЧИВ директору підписати цей договір.

Оскільки у відкритому доступі цього договору немає і, мабуть, не буде, розміщую його для ознайомлення усіх зацікавлених і хочу прокоментувати, чому я вимагав зняти це питання (за зняття проголосував лише я один) і чому голосував проти цього рішення (проти теж проголосував один):

По-перше. Без сумніву, реконструкція пляжу «Золотий берег» була вкрай потрібна місту, і для тисяч чернігівців, які не мають можливості оздоровитися десь інде, цей пляж мало не єдине місце відпочинку.

По-друге. Реконструкція пляжу проводилася за бюджетні кошти – тобто за кошти платників податків, усіх мешканців Чернігова. Логічно, що й утримання цього об’єкта має забезпечувати місто в особі КП «Паркування і ринок», за яким закріпили цю територію.

По-третє. Утримання пляжу – це не лише видатки. Це і прибутки за рахунок торгівлі морозивом, солодкою ватою, водою, діяльності атракціонів (батутів, гірок), басейну тощо. Ці прибутки може і повинно отримувати МІСТО, при цьому вартість товарів і послуг може бути підконтрольною місцевій владі.

По-четверте. Якщо місто гіпотетично не має 120 000 доларів (насправді вони є), КП «Паркування і ринок» може залучити інвестора, який інвестує свої кошти в розвиток інфраструктури, за що отримуватиме частину прибутку (щось схоже на депозит – вклав гроші в банк і отримуй прибуток). При цьому для того, щоб визначити, який інвестор буде кращий для міста, необхідно провести конкурс. Один інвестор дає 120 тисяч на одних умовах, другий – на других, третій – на третіх. Подивилися, чия пропозиція краща – того й залучили.

При цьому власником усього проінвестованого залишається місто, і діяльність здійснює КП.

Якщо місто не може (чи не хоче) утримувати пляж і заробляти на цьому кошти – потрібно на конкурсних засадах залучити особу, яка здійснюватиме цю діяльність. Водночас треба визначити обов’язки цієї особи (утримувати пляж, поливати газони, прибирати туалети, вивозити сміття, здійснювати охорону), визначити її права (здійснювати торгівлю на цій території, надавати різні послуги) і на конкурсних засадах з’ясувати, хто з претендентів готовий платити найбільшу суму місту за право здійснювати цю діяльність.

Що ж вийшло насправді?

Керівництво КП «Паркування і ринок» запропонувало укласти договір з ФОП, який зареєструвався 2 місяці тому. За цим договором інвестору передається фактичне право управління територією пляжу на 20 років: встановити два кафе, лазню, басейн, понтонний майданчик, атракціони, тощо. Всі послуги, які надаватиме ФОП, будуть платними. За це ФОП прибиратиме, поливатиме газончики, вивозитиме сміття, охоронятиме територію пляжу та платитиме місту аж 2 500 гривень на місяць. І так 20 років. І все, що він збудує, це його власність. Не пахне вам корупцією???

По-п’яте. Виконком доручив керівнику КП «Паркування і ринок» укласти цей договір. Виконком має право тільки надавати згоду на укладення договору, відповідальність за його укладення несе директор КП. Що ж відбулось? Директора зобов’язали укласти договір, і зараз під час усіх пояснень, чому він надав перевагу саме цьому ФОПу, він скаже: та я виконував рішення виконкому.

Завіса, панове чернігівці!» – йдеться в пості.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Ситуация с арендой Золотого Берега вообще шита белыми нитками.
    Во первых, подвод коммуникаций (электричество, дорога, вода и тд и тп) — за счет города.
    Во вторых, как-то «достижение» даже звучит глуповато. «арендатора обязали установить свои торговые точки, аттракционы, бассейн и тд и тп на 120 тыс.долларов». …ну пускай зарабатывает без установки СВОИХ торговых точек…
    Ребята, да мерия любого города «не обязывает»!, а — берет серьезные деньги только за одно лишь ПРАВО УСТАНОВКИ самой маленькой торг.точки из всего вышеперечисленного! Тем более, в самой главной городской зоне отдыха.
    Это называется не «обязали», а, — …лишили город значительной части стабильного перспективного доходА!
    Как сказано в посте «аж 2 500 гривень на місяць. І так 20 років».
    Тем более, что ещё и мер пытается уничтожить заработок др. «незаконных конкурентов». Расчищая монопольное поле деятельности для своего протеже…
    В третьих, сам подход к решению вопроса развития города выглядит как то довольно «странновато». Нарушителю мерия дала возможность НЕЗАКОННО построить сарай в самом центре города,. Потом, в наказание!», или, вместо наказания, — …на 20 лет отваливает самый лакомый кусок инфраструктуры отдыха в городе.
    Это для того, чтобы стимулировать следующего «бизнесмена» поставил сарай на месте, или вместо входа в мерию..??
    Да. Великие странности творятся в теперешней мерии города Чернигова…

  2. все прозоро, прокуратуре не подкопаться, а в случае чего виноват начальник КП , а не атрошка. атрошка не знал. и разрешение не давал на газовозы на Бобровице, на вырубку деревьев на нефтебазе, под строительство агзс до решения исполкома (прозоро),школа на масанах — юлит мерчик.

Back to top button